Logo of Team Belgium

De vierde plaats op het EK kunstschaatsen was zaterdag geen teleurstelling voor Loena Hendrickx. Het was de manier waarop ze die plek in Tallinn bereikte. "Ik was gelukkiger geweest als ik met een goede kür vierde was geworden. Dit was zeker niet de kür die ik wilde rijden", zei ze na afloop.

Op grond van de cijfers en de krachtsverhoudingen tussen de rijdsters was haar vierde plek logisch. Maar door de tweede plaats in het korte programma waren de verwachtingen opgeschroefd. Dat brengt extra druk met zich mee. "Ik probeerde de druk op afstand te houden", aldus Hendrickx. "Daarom heb ik besloten alleen maar voor mezelf te schaatsen."

Hendrickx erkende dat die goede klassering in het eerste deel van het toernooi haar in een onbekende situatie had gebracht. Daar had ze aan moeten wennen en twee dagen waren daarvoor onvoldoende. "De Russische meisjes zijn erg sterk en ik wist wel dat ze me zouden verslaan." Hendrickx onthulde dat de laatste weken voor het toernooi erg moeilijk waren geweest. "Ik had vaak hoofdpijn. En ik kon niet goed tegen fel licht. Dat heeft me gehinderd mijn sprongen en pirouettes te maken."

Door rugblessures in het verleden vermijdt Hendrickx sommige moeilijke bewegingen zo veel mogelijk. Bepaalde pirouettes voert ze daarom alleen uit op belangrijke wedstrijden, aangezien die zeer belastend en een risico voor de rug zijn. "Dat is geen excuus ", voegde ze eraan toe. "Want het korte programma was goed."

Voor het vertrek naar de Winterspelen gaat Hendrickx nog even langs bij haar mental coach, zei ze. De druk had haar toch aan het twijfelen gebracht. "Ik moet meer in mijzelf en mijn mogelijkheden op het ijs geloven. In ieder geval meer dan vandaag het geval was."

(Belga)