Logo of Team Belgium

Loena Hendrickx heeft een tweede keer, na 2017, de Challenge Cup kunstschaatsen in Den Haag gewonnen. De 21-jarige Antwerpse was met 69,77 punten al de beste in de korte kür en won vrijdag met 134,91 punten ook de vrije kür. Haar totaalscore van 204,68 punten is een nieuw persoonlijk record. Dat stond sinds 2018 op 204,61.

Hendrickx kwam vrijdag een belofte na. De kunstschaatsster voerde in het vrije programma van de Challenge Cup de pirouette uit, die ze in de korte kür naliet. In die Biellmannpirouette ging ze zoals beloofd helemaal los. Mede daarmee verzekerde de 21-jarige Hendrickx zich van de zege in een klassieker in het kunstrijden en een persoonlijk record. 

De triomf in Den Haag was voor Hendrickx de generale repetitie voor de wereldkampioenschappen, die over vier weken in Stockholm worden gehouden. Daar zal die Biellmannpirouette, vernoemd naar de Zwitserse rijdster Denise Biellmann, die precies veertig jaar geleden wereldkampioene werd, één van Hendrickx' sterke punten zijn. "Ik kijk meer naar de punten dan naar de klassering. Als ik me verbeter in puntental, dan ben ik tevreden."  

Haar beste prestatie op mondiaal niveau boekte Hendrickx in 2018, toen ze bij de wereldtitelstrijd in Milaan negende werd. Daarna brak een periode aan van blessures, die sinds vorig jaar beëindigd lijkt. Wel spreekt de rijdster uit Arendonk nog steeds over een gevoelige rug, maar ze weet ook dat topsporters nu eenmaal op en smal randje leven. Een positie in de top tien is opnieuw haalbaar.

(Belga)