Logo of Team Belgium

Op deze 23e juni, de dag dat de Olympische Beweging  haar Olympic Day viert, laten we twee olympiërs aan het woord. Wij vroegen hen hoe zij de Olympische Spelen beleven. Olympiërs Lotte Kopecky en Koen Naert, twee topatleten met dezelfde drijfveren: de passie voor de Olympische Spelen en Team Belgium. 

Koen Naert: “Deelnemen aan de Olympische Spelen is voor een topsporter het hoogste doel. Wanneer je de eerste keer deelneemt hecht je daar ook heel veel belang aan.  Wat ik zo opmerkelijk vond toen ik de eerste keer toekwam in het Olympisch dorp was de overweldigende schoonheid van iedereen die met iedereen samen leeft. Dat is iets unieks om te ervaren. Op wereldkampioenschappen of andere internationale meetings ontmoeten we atleten van overal ter wereld, die elkaar op de duur wel kennen, we zitten daar in een bekend circuit. Op de Olympische Spelen loop je atleten tegen het lijf van andere sporten en disciplines. “ 

Lotte Kopecky: “Tijdens de Spelen kom je in contact met atleten en mensen uit verschillende landen. Dat maakt ze ook heel bijzonder! Persoonlijk was ik in Rio en Tokio zodanig gefocust op mijn wedstrijd dat ik daar te weinig bij stil stond.” 

Koen Naert: “In een Olympisch dorp leer je ook beter Team Belgium atleten kennen van andere sporten. Het is ook bijzonder interessant om te leren hoe andere atleten van andere sporten naar zo’n Olympische Spelen toewerken. Op de Olympische Spelen heb ik veel gekeken en geluisterd, daar leer je enorm van bij en dat is uniek! De vriendschappen die ontstaan tijdens de Olympische Spelen die blijven voor altijd, je beleeft daar samen iets unieks dat weinig anderen ooit beleefd hebben. Die ervaring blijft je bij je leven lang!”,  

Lotte Kopecky: “Ik merk wel dat ik door mijn deelname aan de Spelen wordt aangesproken en een bepaalde status heb gekregen in het wielrennen. Ik merk ook dat heel wat jonge kinderen kijken naar wat ik doe. Iemand heeft me zelfs een mooie tekening toegestuurd, en dat is natuurlijk heel leuk.”