Logo of Team Belgium

Lotte Kopecky (26) is woensdag in de studio's van DPG Media in Vilvoorde net als vorig jaar aangeduid als de winnares van de Kristallen Fiets bij de vrouwen.

Vorig jaar ontving Kopecky de award van Het Laatste Nieuws voor de eerste keer. Net als in 2020 had Kopecky (1012 ptn) een ruime voorsprong op de afscheidnemende Jolien D'hoore (664 ptn). Shari Bossuyt (554 ptn) werd derde.

Kopecky werd eind oktober ook al uitgeroepen tot Flandrienne van het Jaar. De renster van Liv Racing, die vanaf volgend jaar voor SD Worx rijdt, behaalde in 2021 acht overwinningen op de weg, waarbij opnieuw een Belgische titel in de weg- en tijdrit. In oktober excelleerde Kopecky op het WK baanwielrennen.

In Roubaix veroverde ze de wereldtitel in de puntenkoers en zilver in zowel het omnium als de afvalling. Haar Olympische Spelen deze zomer vielen enigszins tegen met een vierde plaats in de wegrit, een tiende plaats (met Jolien D'hoore) in de ploegkoers en een zware val en opgave op de slotdag in het omnium.

De broers Christoph en Philip Roodhooft werden op het 30e Gala van de Kristallen Fiets verkozen tot Ploegleiders van het Jaar.

Thibau Nys is voor het tweede opeenvolgende jaar de beste belofte. Tim Declercq kreeg voor het vierde jaar op rij de Kristallen Zweetdruppel als beste helper.

Belga