Logo of Team Belgium

Lotte Kopecky (Team SD Worx) heeft zondag voor het tweede jaar op een rij de Ronde van Vlaanderen voor vrouwen (WorldTour) gewonnen.

In de 20e editie triomfeerde Kopecky na 156,6 kilometer in Oudenaarde, waar ze alleen over de meet kwam. Onze landgenote loste Silvia Persico op de Oude Kwaremont, waarna ze aan een indrukwekkende solo van 18 kilometer begon. Kopecky's Nederlandse ploeggenote Demi Vollering sprintte naar de tweede plaats, voor de Italiaanse Elisa Longo Borghini.

Minke Bakker, Mette Egtoft Jensen, Trine Holmsgaard en Emanuela Zanetti probeerden vrij snel na de officiële start een aanval op te zetten. Het peloton liet evenwel niet begaan. Een gegroepeerd peloton beklom na 10 kilometer koers de Tiegemberg, de eerste helling van de dag. Katrijn De Clercq zette daarop spanning op de benen, ze trok alleen in de aanval. Niet voor lang evenwel, want bij het binnenrijden van Waregem was weer alles te herdoen. Ally Wollaston trok alleen de Wolvenberg op, de derde helling van de dag na 67 kilometer koers. De 22-jarige Nieuw-Zeelandse draaide de Molenberg op met een voorgift van 20 seconden op het peloton. Daarin hadden de rensters van Team SD Worx, Movistar en DSM zich vooraan gepositioneerd. Ze lieten Wollaston netjes voor zich uitrijden. 

Na de Valkenberg kreeg de Nieuw-Zeelandse het gezelschap van Elise Chabbey en Elinor Barker. Een groepje met onder anderen Christine Majerus, Yara Kastelijn, Marit Raaijmakers en Chiara Consonni reed net voor het peloton uit en volgde op 20 seconden. Wereldkampioene Annemiek van Vleuten schakelde zichzelf uit door in een gootje te rijden en daardoor ten val te komen. Daarna volgde de Koppenberg. SD Worx voerde daar het tempo op, maar velen moesten afstappen op de 'Bult van Melden'. Uiteindelijk sloegen vier rensters de handen in elkaar in de afdaling. Dat waren Reusser, Persico, Kopecky en Wiebes. Bij laatstgenoemde ging op de Taaienberg, de 10e helling van de dag op 37 kilometer van de meet, het licht uit. Op de Oude Kruisberg moest ook Reusser voorin lossen en bleven dus nog enkel Kopecky en Persico voorin over. Dit duo begon met een voorgift van een halve minuut aan de laatste beklimming van de Oude Kwaremont, met achter hen een groepje met Vollering, Reusser, Niewiadoma, Labous, Henderson, Van Anrooij en Longo Borghini. 

Kopecky liet haar enige metgezel in de steek en begon alleen aan de resterende 18 kilometer. Zij kwam niet meer in de problemen en won zo voor de tweede opeenvolgende keer de Ronde van Vlaanderen. In de sprint voor de dichtste ereplaats was haar teamgenote Demi Vollering de sterkste. 

Kopecky boekte haar derde zege van het seizoen, na de Omloop Het Nieuwsblad en Nokere Koerse.

Belga