Logo of Team Belgium

Sinds enkele weken blijft heel België in zijn kot door de Covid-19-pandemie. Dat geldt ook voor de topatleten van Team Belgium, die zo goed als mogelijk proberen te blijven trainen. We nemen polshoogte bij enkelen van hen. In deze episode: Louis Croenen. Louis werd achtste op de 200m vlinderslag tijdens de Olympische Spelen in Rio. Ook met het aflossingsteam op de 4x200m vrije slag zwom hij er naar de achtste plek.

Louis Croenen had de bui al zien hangen: het EK zwemmen was uitgesteld en sport voor sport werden competities geannuleerd. Het uitstel van de Spelen kwam dus niet als een verrassing. “Toch was het een opdoffer,” geeft hij toe. “Het trainingsblok dat ik tussen september en december vorig jaar heb afgewerkt, was het zwaarste dat ik ooit heb gedaan qua volume. Met het EK in mei als belangrijk tussendoel gingen we de laatste rechte lijn naar Tokio in. Nu moeten we het programma herbekijken want een heel jaar trainen zonder direct doel is lastig. Je hebt wedstrijden nodig om te weten waar je staat.”

Op dit moment zijn er geen zwemtrainingen meer voor Louis. “Ik doe thuis wel oefeningen voor buik- en rugspieren en stabilisatie. Dat combineer ik met fietsen. Van een vriend heb ik een tweedehands koersfiets gekocht. Ik vind het fijn om eens andere sporten te kunnen doen.”

“Opstaan om 5u30, zoals dat normaal het geval is op een trainingsdag, doe ik nu niet. Nu sta ik op rond 7u30. Met onder andere schoolwerk en training zijn mijn dagen nog steeds goed gevuld. Ook taakjes zoals de afwas en opruimen zijn nu iets meer prioriteit dan anders (lacht).”

Door de plotselinge ommekeer in het programma komt er nu wat meer tijd vrij voor studies bij Louis. “We bekijken nu of we mijn studieprogramma niet wat zwaarder kunnen maken door er wat vakken bij te nemen. Ik werk aan mijn thesis. En er zijn online lessen. Dat komt mij best goed uit. Ik zit nu vaker in de les dan vroeger!” (lacht)

Voor alle atleten die een jaar langer op hun olympische droom moeten wachten, heeft Louis dit advies: “Geef het nu niet op, je zal er later spijt van hebben! Geniet nu even van kleine dingen en maak van de gelegenheid gebruik om andere sporten te doen.”