Logo of Team Belgium

Louis Croenen heeft zich geplaatst voor de halve finales van de 200 meter vlinderslag op de Olympische Spelen in Tokio. "Het belangrijkste is dat ik erbij ben."

De 27-jarige Croenen tikte in de vierde reeks als zesde aan in 1:55.78. Zijn Belgisch record bedraagt 1:55.39, dat dateert van 5 augustus 2015 op het WK in Kazan.  Van alle deelnemers liet Croenen de veertiende chrono optekenen, terwijl enkel de beste zestien naar de halve finales doorstootten. De Hongaarse wereldrecordhouder Kristof Milak was de beste met een tijd van 1:53.58.

"Het doel was wel een Belgisch record  (1:55.39). Maar de eerste reeks is voor mij altijd wat zoeken. Morgen zal het minder om de tijd en vooral  om de plaats te doen zijn. Het doel blijft een finale. Maar als ik morgen een Belgisch record haal en elfde word, dan kan ik mezelf ook weing verwijten."

Croenen is wel tevreden dat hij de eerste schifting heeft overleefd. "Het is absoluut een opluchting dat ik erbij ben. Ik wist dat het heel close ging zijn. Daarvoor moet je maar naar de inschrijvingstijden kijken. Het belangrijkste is dat ik erbij ben. Nu is het recupereren voor morgen. dan is het alles of niets. Het wordt niet vanzelfsprekend maar de kans is er wel." 

Croenen is bezig aan zijn derde Olympische Spelen. Op de 200 meter vlinderslag haalde hij in 2016 in Rio de Janeiro de finale. Daarin werd hij achtste. Met de 4x200m vrij eindigde hij op dezelfde plaats in Rio. Vier jaar eerder eindigde hij met de estafetteploeg op de twaalfde plaats op de Spelen in Londen. De halve finales van de 200m vlinder staan dinsdag op het programma.

Belga