Logo of Team Belgium

Na twee jaar afwezigheid door de coronapandemie keren de Special Olympics Belgium (SOB), de Nationale Spelen voor atleten met een verstandelijke beperking, in 2022 terug naar het terrein. De 38e editie van het toernooi start op 25 mei en eindigt op 28 mei.

Micheline Vanheer, vroeger als atlete actief op de Spelen, ontsteekt op 25 mei samen met Belgian Tornado Jonathan Sacoor de vlam. Het toernooi zal plaatsvinden op drie locaties in Waals-Brabant.

Het Sportief Centrum van Blocry in Louvain-La-Neuve is de arena voor 15 van de 18 evenementen en is daarmee de hoofdlocatie van het toernooi. De overige sporten (voetbal, netbal en zwemmen) worden gehouden in het Stadion Gaston Greiff en het zwembad van Eigenbrakel.

Gewezen vice-voorzitter van het BOIC, Thierry Zintz, is de nieuwe voorzitter van Special Olympics Belgium. Hij volgt Piet Steel op. "Met dit toernooi willen we, via de sport, personen met een beperking ondersteunen in hun situatie en hen een duwtje in de rug geven bij hun sociale integratie in een snel veranderende wereld", sprak de voorzitter, die vervolgde: "Jarenlang hebben we moeten vechten tegen taboes, maar die periode is gelukkig voorbij."

De nationale Special Olympics zijn een jaarlijks hoogtepunt voor bijna 3000 atleten en 1800 vrijwilligers, zonder wie het toernooi niet mogelijk zou zijn.  Special Olympics Belgium bestaat sinds 1979 en omvat 20.000 atleten. Tia Hellebaut en Kevin De Bruyne zijn de meter en peter van de organisatie.

Jean-Michel Saive, voorzitter van het BOIC, Tessa Wullaert en Jolien D'hoore zijn ambassadeurs. 

Belga