Logo of Team Belgium

Op 21 februari 2019, op precies 150 dagen voor in Bakoe de 15e zomereditie van het Europees Jeugd Olympisch Festival van start gaat, onthulde het organisatiecomité zijn mascottes.

Jirtdan is een kleine jongen die ook de meest populaire sprookjesfiguur is in Azerbeidzjan. Jirtdan, wat klein betekent in het Nederlands, is veel kleiner dan andere kinderen van zijn leeftijd. Maar Jirtdan is heel moedig en intelligent. Hij symboliseert de sterke nationale identiteit, vindingrijkheid, moed en empathie. In een sprookje verslaat Jirtdan, ondanks zijn jonge leeftijd en kleine gestalte, een monster en wordt daardoor een held.

De tweede mascotte is Babir, een Kaukasische luipaard, één van de bekendste en populairste soorten van de Azerbeidzjaanse fauna. Het dier, dat wordt beschouwd als een symbool van natuurlijke schoonheid, kracht, onverschrokkenheid en snelheid, staat voor de rijke en mooie natuur van Azerbeidzjan.

Jirtdan en Babir personifiëren de geschiedenis en het culturele erfgoed van Azerbeidzjan.

Het Europees Jeugd Olympisch Festival
Het Europees Jeugd Olympisch Festival (EJOF) wordt georganiseerd door de Europese Olympische Comités, onder het beschermheerschap van het Internationaal Olympisch Comité. Met meer dan 30 jaar traditie is het EJOF het eerste grote Europese multi-sport evenement voor jonge atleten van 14 tot 18 jaar. Er is een winter- en een zomereditie, die in tweejarige cycli plaatsvinden, in oneven jaren.

Het evenement vindt plaats onder de Olympische vlag en zit vol met Olympische tradities: van het aansteken van de vlam tot de eden van atleten. Op het EJOF zetten veel van de inspirerende Europese sportsterren van morgen hun eerste stappen op de internationale scène.