Logo of Team Belgium

Zaterdag weten we wie voor de volgende vier jaar verkozen wordt als voorzitter van de Internationale Hockeyfederatie (FIH). De Belg Marc Coudron gaat de strijd aan met de Indiër Narinder Batra. De verkiezing zou plaatsvinden in New Delhi, maar door de huidige gezondheidssituatie gaat de stemming met de 137 lidstaten online door.

De 64-jarige Batra mikt op een tweede ambtstermijn. Eind 2016 werd hij de twaalfde (en eerste niet-Europese) voorzitter van de FIH. Hij versloeg toen de Ier David Balbirnie en de Australiër Ken Read.

De 51-jarige Coudron is al 15 jaar actief in het Belgische hockey. De voormalige Red Lion (358 caps) is de huidige voorzitter van de Belgische hockeybond (ARBH). Op 16 juni loopt zijn mandaat ten einde en zwaait hij af.

Beide kandidaten houden er een verschillende visie op na als het aankomt op de ontwikkeling van de sport. De Indiër heeft de fans altijd al willen laten dromen door een sterimago te creëren rond de beste spelers ter wereld en legt vooral zijn eigen bevolking in de watten (het tweede dichtst bevolkte land ter wereld).

De beslissing om de WK's van 2018 en 2023 in India te organiseren, viel niet bij iedereen in goede aarde. De opzet van de Pro League, een competitie voor de beste hockeylanden ter wereld, mist ook voorlopig zijn effect. Het gehoopte financiële rendement blijft uit door de lege stadions, zelfs nog voor het uitbreken van de pandemie. Coudron wil in tegenstelling tot Batra de spelers en de hockeybeoefening zelf centraal stellen in zijn beleid.

Hij wil net zoals in het Belgische hockey een project ontwikkelen voor alle spelers waarin integriteit, respect en fair-play verweven zitten. Coudron zorgde ervoor dat op vijftien jaar tijd het aantal aangesloten leden in het Belgische hockey verdriedubbelde, van 17.000 naar 53.000.

Onder zijn bewind werden de Red Lions wereldkampioen, Europees kampioen en olympisch vicekampioen. Als hij verkozen wordt, zal hij ongetwijfeld als doel hebben om de infrastructuur (velden, clubs) over heel de wereld te vergroten.

Verder vertienvoudigde het operationele budget en het budget voor nationale teams, dankzij administratie maar vooral dankzij commerciële partners die verleid werden door een gezonde aanpak. Coudron gelooft er sterk in dat hij de FIH kan helpen om uit de rode cijfers te geraken, door middel van samenwerking met grote commerciële merken. De Brusselse bankier kan naast de steun van de Europese landen rekenen op de Oceanische en misschien ook de Panamerikaanse landen. Het is onduidelijk of hij de voorkeur van de Afrikaanse landen geniet.

Het Statutaire Congres begint zaterdagochtend om 11 uur. Als Coudron het zou halen, wordt hij na Ingmar De Vos de tweede Belg aan het roer van een internationale sportfederatie. De Vos is voorzitter van de Internationale Paardensportfederatie (FEI).

Belga