Logo of Team Belgium

Marc Vergauwen is donderdag verkozen tot nieuwe voorzitter van het Belgian Paralympic Committee. Hij neemt de functie over van Anne d'Ieteren, die na drie mandaten besliste de fakkel door te geven.

Marc Vergauwen was tot voor kort voorzitter van de Vlaamse G-sportfederatie Parantee-Psylos. Hij wordt de zevende voorzitter van het BPC sinds het ontstaan in 1960. "Het is met grote fierheid dat ik de fakkel overneem en dat ik de verdere groei van de paralympische beweging in België zal blijven nastreven", liet Vergauwen optekenen. "Alle ogen zijn uiteraard reeds gericht op de Paralympische Spelen van Paris 2024 binnen twee jaar, onze grote volgende sportieve doelstelling. Ik hoop van harte dat we, samen met het nieuwe bestuur en onze medewerkers, maximaal zullen kunnen profiteren van de kansen die deze Spelen ons bieden, en dat dit evenement zal bijdragen tot een verdere inclusie van personen met een beperking in de samenleving."

Anne d'Ieteren mag zich voortaan "erevoorzitter" van het BPC noemen. Ze blijft ook voorzitter van de Ligue Handisport Francophone. Na dertien jaar aan het hoofd van het BPC blikte ze met trots terug op haar parcours. "Eén van mijn grote wensen bij mijn aantreden was zonder twijfel de professionalisering van de paralympische beweging in ons land, cruciaal voor diens groei en ontwikkeling. Dit lukte onder meer dankzij het in de praktijk brengen van strategische plannen en een visie op lange termijn, met duidelijke doelstellingen die gedeeld worden met de G-sportfederaties en waarbij de atleet centraal staat bij al wat we ondernemen", legde ze uit. "In Beijing 2008 hebben we 1 medaille gehaald. In Londen, vier jaar later, waren dit er reeds 7, gevolgd door 11 plakken in Rio. We pakten ook een historische medaille op de winterspelen van PyeongChang (brons met alpineskiester Eléonor Sana in de afdaling, red). En, met 15 podiumplaatsen in Tokio behaalden we het beste resultaat voor ons land sinds de mondiale professionalisering van de paralympische sport werd ingezet. Ik ben dan ook trots op het werk dat werd verwezenlijkt en bijzonder dankbaar ten aanzien van iedereen die hierbij betrokken is geweest in de afgelopen 13 jaar."

Belga