Logo of Team Belgium

Marten Van Riel kon in het zwemmen en het fietsen mee met de allerbesten maar in het lopen, traditioneel zijn iets minder sterke discipline, moest hij de drie latere medaillewinnaars laten gaan. Uiteindelijk eindigde hij op een knappe  vierde plaats.

"Ik heb alles gedaan wat ik kon en kan mezelf weinig verwijten. Het verschil met de eerste drie is best groot, echt 'close' was het niet, maar het doet wel pijn om de vierde plaats te halen."

Marten Van Riel verloor de strijd om het podium in de afsluitende loopproef over 10 km. In de derde van vier rondes sloegen Blummenfelt,  de Brit Alex Yee en de Nieuw-Zeelander Hayden Wilde een kloof die Van Riel niet meer dicht kreeg.

"Ik denk wel dat de drie anderen te sterk waren. Het zijn drie toplopers. Zij zijn op de andere disciplines misschien iets minder sterk maar daar kreeg ik te weinig steun om het verschil te maken. Dan komt het neer op een loopkoers en dat is voor mij het slechtste scenario."

Hij had vooraf gezegd beter te willen doen dan in Rio. Maar hij voegde er ook aan toe voluit op een medaille te mikken en zou ontgoocheld zijn met plaats vier of vijf.

"Spijtig genoeg is het nu zo", zegt Van Riel. "Maar ik mag trots zijn op de progressie die ik de voorbije vijf jaar heb gemaakt. In Rio werd ik zesde en was het voor mij het perfecte scenario. Nu word ik vierde in het slechtste scenario voor mezelf. Dat mag mij tevreden stemmen."

Dinsdag is het de beurt aan de vrouwen met Claire Michel en Valerie Barthelemy, zaterdag komen de Belgian Hammers in actie in de gemengde aflossing.
 "We zijn de schaduwfavorieten maar we moeten geen schrik hebben", benadrukt Van Riel. "Jelle zal er waarschijnlijk extra op gebrand zijn om zich te bewijzen. Ook ikzelf en de vrouwen willen voor Jelle iets tonen. We hebben een medaillekans."

  Belga