Het BOIC is ervan overtuigd dat er naast het Olympic Coaching Platform ook nood is aan andere initiatieven rond prestatieontwikkeling. Vanuit deze visie lanceerde het een nieuw initiatief: ‘Masterclass Olympic Coaching’ waarbij ‘high performance systems’ en het uitbouwen van een continu netwerk centraal staan. De vorming loopt over twee en een half jaar. Vier series worden georganiseerd, de eerste series vond plaats in het voorjaar van 2022. High Performance Manager, Bob Maesen legt uit.
Het idee van de ‘Masterclass Olympic Coaching’ is om met prioriteiten te werken. Het BOIC selecteerde een aantal technische directeurs en coaches uit die sporten die een verschil kunnen maken om top-8 plaatsen te halen. Het gaat over sporten met een single discipline maar met een grote coaching staff, zoals hockey bijvoorbeeld en over sporten met een impact over verschillende disciplines heen, zoals bijvoorbeeld paardrijden en atletiek. Nemen ook deel aan deze masterclass, de High-Performance Managers van het BOIC, een Prestatiemanager van Sport Vlaanderen en een Attaché Spécialisé van Adeps. Het BOIC heeft bij deze ook ingezet om meer vrouwelijke topcoaches en technische directeurs hierbij te betrekken, van de 12 deelnemers zijn er vier vouwen.
Bob Maesen: “Aan de masterclass nemen deel zes technische directeurs en twee coachen uit atletiek, basketbal, hockey, kajak, paardrijden, wielrennen en zeilen. De samenstelling van de groep maakt het boeiend. De nauwe samenwerking leidt tot een grote openheid en vertrouwen tussen enerzijds de technisch directeurs, de coaches en de high performance managers. Een belangrijk element in onze manier van werken en onze eigen taken die we dagdagelijks vervullen.”
Doel
“Coachen tijdens Olympische Spelen vereist speciale vaardigheden om topprestaties te bereiken. Weten wat er binnen een Olympische context het verschil maakt. Processen vereenvoudigen en op elkaar afstemmen, betekent weten wat ertoe doet. Begrijpen wat werkt en wat niet en wat eraan te doen.
Duidelijkheid vinden over prestatiesystemen. In staat zijn een systeem te creëren voor duurzaam succes voor zichzelf en de organisatie. In staat zijn om vaker betere beslissingen te nemen en de prestatie-uitdaging voor zichzelf en hun team te verlichten. Dat is wat we met deze masterclass willen bereiken.”
Het traject
De Masterclass Olympic Coaching gaat over een traject van vier online series van 8 sessies van telkens twee uur:
Workshop Series 1: Your Performance wellbeing (maart – mei 2022)
Over de context waarin presteren mogelijk is voor de coach en technisch directeur maar uiteraard ook voor de atleet.
Workshop Series 2: The Performer (september - oktober 2022)
Introspectief over het individu, wat zijn mijn waarden, waarvoor sta ik waar wil ik naartoe.Workshop Series 3: The Learning Team (maart – april 2023)
De brug leggen tussen de entourage en de atleet, en op zoek gaan naar systemen die werken.Workshop Series 4: The Optimised System (september - oktober 2023)
Een breder perspectief naar het begrijpen, analyseren en implementeren van high performance systemen.
“De timing is gekozen om de high performance systemen te kunnen implementeren richting de Olympische Spelen in Parijs van volgend jaar.”
“De kracht van de masterclass ligt in de continuïteit van de opleiding - acht weken opeenvolgend op basis van twee periodes van vier weken met een break van twee weken – die een wekelijkse follow-up toelaat van een aantal casestudies binnen de eigen federatie en die gedeeld worden met de andere deelnemers.”
Gastspreker Richard Young PhD
Richard Young is een performance leadership consultant met expertise in performance systemen en performance leadership.
Richard Young heeft meer dan 30 jaar ervaring in High Performance Sport als atleet, coach en leider op 9 Olympische Spelen, in 3 teams (Canada, Groot-Brittannië, Nieuw-Zeeland), in 7 functies en in meer dan 30 sporten waar hij internationale prestaties vereenvoudige en verbeterde, hoog potentieel omzette naar topprestaties. Zijn onderzoek is gecentreerd rond de verschillen tussen meervoudige medaillewinnaars en niet-medaillewinnaars, hun coaching en entourage.