Logo of Team Belgium

Snelschaatser Mathias Vosté vertegenwoordigt op de komende Olympische Winterspelen in Peking de Belgische kleuren op de 1000 en de 1500 m. "Natuurlijk wil ik in Peking graag op het podium staan. Dat is het ultieme doel. Maar ik zal kijken naar de vorm van de dag", vertelde de in Friesland wonende Bruggeling.

Vosté is na Pyeongchang toe aan zijn tweede Winterspelen. "Als ik een goede dag heb, is top acht zeker realistisch. Ik weet welke tijden ik moet neerzetten. In het verleden ben ik toch al twee keer vierde geworden op een wereldbeker."

Het voorbije EK in Heerenveen, waar hij 12e werd op de 1500m en 15e op de 1000 m, was een afknapper voor de snelschaatser. Een jaar geleden liep Vosté een liesblessure op, en dat zorgt nog steeds voor hinder. "Ik had niet verwacht dat dit nog zo lang zou aanslepen. Maar ik probeer het niet als een excuus in te roepen. In de aanloop naar het EK liep alles goed. Ik zoek nog steeds naar een antwoord waarom het daar niet lukte. Al wil ik er ook niet te veel meer aan terugdenken."

Op de 1500 m komt Vosté in actie tegen Bart Swings, het uithangbord van Team Belgium. "Wij hebben een gezonde relatie en hebben veel respect voor elkaar", aldus Vosté. "We zijn ook best wel competitief naar elkaar toe. Op de 1500 m houden we elkaar scherp."

Snelschaatsster Sandrine Tas leek op de komende Olympische Winterspelen in Peking enkel te zullen aantreden op de massastart. Maar de West-Vlaamse werd alsnog opgevist voor de 500, 1000 en 1500 m. "Dit is toch een eer, al had ik er wel op gehoopt", vertelde ze na de bekendmaking van de Belgische selectie.

"De afgelopen weken heb ik nog getraind op die afstanden, in de hoop dat ik ze nog zou mogen afwerken in Peking", aldus Tas, die met haar skeelerverleden een voorliefde heeft voor de massastart. "Dit wereldbekerseizoen heb ik me op een van de drie massastarts kunnen plaatsen voor de finale. Dat zal ik in Peking ook proberen, al zal het kantje boord zijn. Ik probeer me niet echt vast te pinnen op een plaats, maar op de kwaliteit van mijn wedstrijd."

Tas heeft net als Bart Swings een indrukwekkend palmares in het skeeleren. "In die sport had ik zo goed als al mijn doelen bereikt. Maar jammer genoeg kon ik in het skeeleren mijn olympische droom niet waarmaken. Bart en ik hebben dezelfde achtergrond, maar hij heeft veel meer ervaring in het schaatsen. Alle problemen die bij het overschakelen komen kijken, heeft hij ook al meegemaakt. Hij is een van de beste schaatsers ter wereld in de massastart. Ik kan veel van hem leren en Bart heeft me al veel geholpen." 

Belga