Logo of Team Belgium

Snelschaatser Mathias Vosté verblijft al sinds vorige week donderdag in Peking, waar de Olympische Winterspelen vrijdag officieel van start gaan. In de Chinese hoofdstad ziet hij vooral op de 1500 m kansen op een goed resultaat. "Ik ga strijden tot het einde."

Vosté trainde dinsdag in de National Speed Skating Oval tussen verschillende toppers van TeamNL. In Peking krijgt hij raad van zijn coaches bij Team Reggeborgh, Gerard van Velde en Michel Mulder, die ook verschillende Nederlandse schaatsers begeleiden. Binnen het Belgische team tekent Desly Hill, eveneens van Vostés team, present. "Er verandert voor mij dus nauwelijks iets. Dat is heel goed, vind ik. Het zou jammer zijn mocht ik plots gedwongen worden om met een andere coach te werken. Vandaag heb ik een rustige training afgewerkt om verder te wennen aan het ijs en aan mijn houding te werken."

"Op de trainingen gaat alles tot dusver prima. Ik ben hier nu zo'n vijf dagen en ik merk wel dat de jetlag zo stilletjesaan achter de rug is. Ik voel me scherper en scherper. Voorlopig kan ik niet klagen."

Een jaar geleden liep Vosté een liesblessure op, en dat zorgt nog steeds voor hinder. "Die lies is nog steeds gevoelig, en dat zal zo blijven. Ik moet ermee leren omgaan en niet bang zijn dat het pijn kan doen. Want dat is nu eenmaal een mogelijkheid", aldus Vosté, die na Pyeongchang 2018 toe is aan zijn tweede Winterspelen.

Vosté moet wachten tot volgende week dinsdag om in actie te komen. Dan schaatst hij de 1500 m. Op 18 februari staat nog de 1000 m op zijn programma. Vosté ziet op de 1500 m de meeste kansen op een goed resultaat, omdat de start daar iets minder zwaar doorweegt. "Eigenlijk zou ik in normale omstandigheden, dus zonder liesproblemen, de 1000 m naar voren schuiven. Dat is toch eigenlijk meer mijn afstand. Ik moet gewoon een hele goede rit rijden, op een goede dag lukt dat ook op de 1500 m. Ik maak me nog niet te veel zorgen. Ik ga strijden tot het einde en dan zien we wel", besloot de naar Friesland uitgeweken Bruggeling.

Belga