Logo of Team Belgium

Matthias Casse (-81 kg) is naar eigen zeggen klaar om zaterdag in Lissabon goud te veroveren op het Europees kampioenschap judo in Lissabon. Hij voelt zich een stuk beter voorbereid dan vijf maanden geleden, toen hij brons veroverde op het EK in Praag.

Matthias Casse verklaarde de voorbije maanden geregeld dat hij ten opzichte van de judoka's uit de grote judolanden zoals Rusland en Frankrijk benadeeld was omdat de coronamaatregelen hem niet toelaten met voldoende sterke sparringpartners te trainen. Toch voelt hij zich klaar voor dit EK: "Ik heb er heel veel zin in en ik ben ervan overtuigd dat ik klaar ben om een goed resultaat neer te zetten. Ik lig niet echt wakker van de handicap inzake voorbereiding in vergelijking met de grote judolanden. Moest dat wel zo zijn, dan had ik wel een beroep gedaan op de sportpsycholoog die de federatie ons te allen tijde ter beschikking stelt. Maar dat is niet aan de orde geweest."

In 2008 werd zijn grote voorbeeld, Dirk Van Tichelt, Europees kampioen in Lissabon. "Ik was toen nog te jong om daarbij stil te staan en was toen nog niet echt met judo bezig. Voor mij is dat dus geen item om mij aan op te trekken, waarmee ik zeker geen afbreuk wil doen aan de enorme verdiensten van mijn goede vriend Dirk."

Een medaille op dit EK zou het zelfvertrouwen richting Olympische Spelen zeker vergroten, maar evenzeer hoopt Matthias Casse dat hij zo snel mogelijk gevaccineerd zal worden. "Ik ben van mening dat wij als topsporters niet echt voorrang moeten krijgen ten opzichte van welke bevolkingsgroep dan ook, maar ik kan niet ontkennen dat ik nu mentaal onder heel zware druk sta. Ik besef maar al te goed dat een besmetting met het coronavirus onze hele voorbereiding om zeep kan helpen. Ik hoop dan ook zo snel mogelijk gevaccineerd te worden. Wij komen op stages en wedstrijden met veel mensen in contact. Maar gelukkig zijn er heel strenge protocollen die ons voor het ergste behoeden." 

Belga