Logo of Team Belgium

Matthias Casse heeft zaterdag zilver veroverd in de klasse tot 81kg op het EK judo in de Portugese hoofdstad Lissabon. Voor België is het de eerste medaille op dit EK.

In de finale verloor onze landgenoot, nummer een van de wereld in zijn gewichtscategorie, met ippon in de golden score van de Turk Vedat Albayrak, nummer drie van de wereld.

Geen goud dus voor Casse, maar zilver pakken op een EK als je nog niet helemaal in topconditie bent, belooft het beste voor het WK begin juni in Boedapest en de Olympische Spelen een maand later. Onze landgenoot mist momenteel nog een tikkeltje kracht in zijn aanvallen en een tikkeltje conditie om het in een golden score te kunnen afmaken, maar zijn derde medaille op een EK in evenveel jaren moet een boost van zelfvertrouwen geven richting WK en OS, zijn twee hoofddoelen van het jaar. Zijn coach Mark Van der Ham is bovendien een krak in het pieken naar kampioenschappen. Na een zeer evenwichtige finale plooide Matthias Casse uiteindelijk na 2:10 in de verlengingen toen de Turk een mooie aanval kon verzilveren met ippon. Albayrak drijft op topvorm want begin deze maand was hij al primus in eigen land op de Grand Slam van Antalya.

Belga