Logo of Team Belgium

Matthias Casse heeft vrijdag op het EK judo in de Tsjechische hoofdstad Praag brons veroverd in de klasse tot 81 kilogram. In de strijd om de derde plaats haalde de nummer een van de wereld in zijn categorie het met ippon van landgenoot Sami Chouchi (IJF 27).

In een evenwichtige kamp van hoog niveau hadden beide landgenoten zelfs diep in de Golden Score nog geen score laten optekenen. Na bijna tien minuten judo sloeg Casse uiteindelijk toch toe met ippon, en zo sluit hij het toernooi toch nog af met een goed gevoel. Casse was in Praag immers als topfavoriet en titelverdediger gestart, maar ging er eerder op de dag in de halve finales uit met waza-ari tegen de Georgiër Tato Grigalashvili (IJF 12), de Europese kampioen bij de beloften. 

Chouchi sneuvelde op zijn beurt in de kwartfinales tegen de Nederlander Frank de Wit (IJF 8), maar knokte zich met een zege met ippon tegen de Turk Vedat Albayrak (IJF 3) in de herkansingen alsnog naar de kamp om het brons. 

Het brons van Casse is meteen de derde Belgische bronzen medaille op deze Europese kampioenschappen. Donderdag zorgden Charline Van Snick en Jorre Verstraeten al voor eremetaal. 

Na het afscheid van de gouden generatie onder Jean-Marie Dedecker in 2003 is het, na 2010 en 2015, slechts de derde keer dat de Belgische judoka's daarin slagen. Op het EK 2003 mochten nog vier Belgische judoka's het podium op: Gella Vandecaveye (-63 kg) voor zilver; Ann Simons (-48 kg), Catherine Jacques (-70 kg) en Marie Elisabeth Veys (-78 kg) alle drie voor brons. Het was de laatste keer dat ons land met vier medailles huiswaarts keerde. In 2010 (Wenen) en 2015 (Bakoe) lukte het de Belgische judoka's om telkens drie medailles te veroveren. Elco Van der Geest (-100 kg) met goud, en Charline Van Snick (-48 kg) en Ilse Heylen (-52 kg) met brons voor beiden brachten in 2010 die stunt voor elkaar. Vijf jaar later was er op de European Games goud voor Charline Van Snick (-48 kg), en brons voor Dirk Van Tichelt (-73 kg) en Toma Nikiforov (-100 kg).

(Belga)