Nadat judoka Matthias Casse vorig jaar in Lissabon Europees vicekampioen werd in de klasse tot 81 kg, deed hij dat zaterdag nog een keer over in de Bulgaarse hoofdstad Sofia. In de finale moest hij de duimen leggen voor de Georgische nummer 2 van de wereld, Tato Grigalashvili. Het zilver van wereldkampioen Casse betekende wel een vier op zes voor de Belgen.

Tato Grigalashvili was in de finale de meest aanvallende judoka, terwijl Matthias Casse als nummer 1 van de wereld het vooral tactisch wilde spelen. Dat kostte hem twee strafpunten binnen de twee minuten wegens te defensief judo. Een minuut later werd Grigalashvili met waza-ari beloond voor zijn aanvallend judo en tegelijkertijd moest onze landgenoot een derde strafpunt incasseren, waardoor hij met een bijkomende ippon de finale en het goud verloor.

Sinds 2019 staat Matthias Casse steeds op het podium van het Europees kampioenschap. Op de Europese Spelen van 2019 in Minsk werd hij Europees kampioen, een jaar later pakte hij brons in Praag en in 2021 was hij in Lissabon goed voor zilver.

Tijdens de eerste twee dagen van het EK in Sofia kwamen er zes Belgen in actie, vier onder hen haalden het podium. Vrijdag was er brons voor Mina Libeer (-57 kg) en Jorre Verstraeten (-60 kg). Sami Chouchi en Matthias Casse sloten het EK af met een respectievelijke derde en tweede plaats in de categorie -81 kg.