Logo of Team Belgium

Matthias Casse is een van de speerpunten van Team Belgium op de Olympische Spelen in Tokio. De 24-jarige judoka stapt dinsdag de tatami op in de klasse tot 81 kg en is klaar om na zijn wereldtitel ook een gooi te doen naar olympisch goud.

Casse landde enkele dagen geleden op Japanse bodem. Hij leeft ontspannen toe naar zijn competitie. "Ik voel me goed. Alles verloopt volgens plan. Ik kan hier goed trainen, het weer is mooi en ik deel de kamer met Toma (Nikiforov) en Jorre (Verstraeten). Dat is leuk. Ik voel mij klaar om te vechten", zegt hij zaterdag.

Vijf jaar geleden maakte Casse van dichtbij mee hoe Dirk Van Tichelt in Rio de Janeiro brons won in de min 73 kg. "Ik was toen zijn sparringpartner. Hem een medaille zien pakken, heeft veel met mij gedaan.Sinds die dag leef ik toe naar deze Spelen", legt hij uit.

"Mijn trainingen zijn er al zolang op gericht om nu in topvorm te zijn. Ik ben zelfs nog een paar procentjes beter dan op het WK. Nu moet het gebeuren. Het gevoel op training is goed, ik ben explosief. Dat is het belangrijkste."

Casse is dus medaillerijp maar weet ook dat hij het eremetaal niet cadeau zal krijgen. "Ik ben zeker een van de mannen die voor de medailles zal meedoen, maar in judo is het moeilijk te voorspellen. Het kan zo snel gebeuren. Eigenlijk probeer ik nu nog niet te veel met de wedstrijd bezig te zijn, daarvoor is het nog te ver weg. Ik probeer nu zo ontspannen mogelijk te zijn."

Wanneer Casse zijn Spelen als geslaagd zal beschouwen, laat hij in het midden. "Dat weet ik niet. Het hangt ervan af wat er juist gebeurt op de mat, welk gevoel ik heb tijdens de kampen."  De loting was de Antwerpenaar alvast gunstig gezind. Zo kan hij zijn belangrijkste rivalen, de Israëliër Sagi Muki (IJF 2) en de Georgiër Tato Grigalashvili (IJF 3), pas in een eventuele finale treffen. Openen doet Casse tegen de Puertoricaan Adrian Gandia (IJF 33).

Belga