Logo of Team Belgium

Judoka Matthias Casse was voor goud naar Tokio gekomen, maar het werd brons. "Zonder medaille naar huis was nog veel erger geweest", vertelde de judoka een dag nadat hij België een tweede eremetaal bezorgd had op de Spelen.

In de halve finales verloor Casse met een omstreden waza-ari van de Japanner Takanori Nagase, die later het goud veroverde. "Ik heb de kamp nog niet opnieuw bekeken en wil geen polemiek. Ik denk niet dat het waza-ari was, maar er was niets meer aan te doen. Het is goed dat ik snel de knop kon omdraaien en me op de kamp voor het brons kon concentreren. Dat is iets wat ik van Dirk Van Tichelt geleerd heb. Hij zat in Brazilië in dezelfde situatie."

"Natuurlijk heb ik op mijn hotelkamer nog aan die halve finale gedacht: misschien had ik dit of dat anders kunnen doen.. Maar die Japanner was ook super sterk en het was moeilijk om een opening te vinden. Hij is groot en gebruikt zijn lichaam goed. Ik heb alles geprobeerd, maar het was niet genoeg."

"Fysiek was Matthias niet honderd procent fit", vulde coach  Mark van der Ham aan. "Daardoor kon hij geen druk zetten, de tegenstander niet afstraffen. Op tactisch vlak moet hij geen spijt hebben. Hij heeft al het mogelijke gedaan."

Casse denkt nu al aan Parijs. "Ik ben nog jong (24) en krijg daar een nieuwe kans op goud. Sowieso kan ik op een mooi jaar terugblikken. Ik ben de enige judoka die zowel op het WK, het EK als de Spelen op het podium stond."

Belga