Logo of Team Belgium

"Een zilveren medaille is fantastisch. We hebben als ploeg een zeer mooie prestatie neergezet", reageerde Mauri Vansevenant zaterdag na de olympische wegrit.

De 22-jarige klimmer verrichtte in dienst van het team uitstekend werk op het loodzware parcours. Onder meer op de Mikuni Pass bewees hij zijn waarde. "Het doel was daar zolang mogelijk het tempo te bepalen om demarrages te voorkomen. Wout (van Aert) kan een enorm tempo ontwikkelen maar die versnellingen zijn meestal dodelijk. We wilden hem met een mooie groep laten bovenkomen om zo naar de finish te rijden."

Dat scenario leek uit te komen, tot de Ecuadoraan Richard Carapaz een beslissende versnelling plaatste. Van Aert spurtte vervolgens naar zilver.  Vansevenant genoot van zijn olympische deelname. "Het is een fantastische ervaring. We krijgen als renners best nog wel veel vrijheid hier. Ook het publiek langs de kant was fantastisch, het is een belevenis."

Net als Vansevenant en (in het eerste wedstrijddeel) Greg Van Avermaet, verzette ook Tiesj Benoot bergen werk in dienst van kopmannen Wout Van Aert en Remco Evenepoel. De Gentenaar blikte tevreden terug op zijn wedstrijd.  "Ik denk dat ik trots mag zijn. Vanaf kilometer nul heb ik met bidons rondgereden en daarna heb ik de mannen wat uit de wind gezet. Aan de Mikuni draaien we ideaal op en daar heb ik gereden tot het niet meer ging."

Het wedstrijdplan van de Belgen klopte als een bus, volgens Benoot. "Net als vorig jaar op het WK in Imola rijden we een perfecte koers. We mogen trots zijn met het zilver van Wout. In elke andere wedstrijd zou dat misschien wat zuurder zijn, maar tweede op de Olympische Spelen worden, chapeau." Woensdag krijgt Van Aert een nieuwe medaillekans in de tijdrit. Benoot legt de lat hoog. "Ik zie hem zeker opnieuw scoren. Vandaag heeft hij alleen maar meer vertrouwen gekregen."

Belga