Logo of Team Belgium

Ze is de vice-wereldkampioen golf en pas negen jaar oud. Loulou Fonteyne is de belofte van de Belgische golf. Een late passie, maar nu traint ze rigoureus. Volgende doel? De kwalificatieronde voor het wereldkampioenschap.

Wie is jouw idool in de sportwereld en waarom?

Ik heb er niet echt een. Maar ik bewonder enkele van mijn vrienden en concurrenten.

Lana bijvoorbeeld, omdat we even oud zijn en ons veel beter kunnen concentreren dan anderen. Als ze een slag in een wedstrijd mist, lijkt het haar niet te storen. Ze blijft gefocust en weet elke keer bij te sturen. Het is niet alsof ze de ene na de andere slechte slag maakt. Als we soms slecht spelen, is het moeilijk en dan spelen we de hele dag erg slecht.

Ik bewonder Cindy ook omdat het haar doel is om de volwassenen te verslaan. Ze is drie jaar ouder dan ik, maar ze is in een jaar tijd zo sterk verbeterd dat ze de beste spelers van onze club versloeg. Ze trainde super hard. Nu is ze naar Californië verhuisd, maar we praten nog steeds veel met elkaar via Whatsapp.

Axel, hij is van mijn leeftijd. Het is echt indrukwekkend om hem te zien spelen. Hij speelt echt geweldig en mist bijna nooit iets.

Doe je ook aan andere sporten?

Ik speel ook hockey bij Orée, en ik doe af en toe een beetje paardrijden.

In hockey kunnen we het heel goed vinden met de meisjes in het team en onze coach, Camille (Belis), ze is echt geweldig. Ze speelt in het nationale U18-team, dus ze is erg goed en leert ons veel dingen. En ik hou ervan om een bal te slaan. Dus hockey is goed voor mij en het helpt me ook een beetje met golf.

Paardrijden omdat ik van paarden hou. Ze zijn zo schattig en erg zacht. Ik vind het ook leuk om te springen. En dan kun je niet op een hond stappen voor een ritje. Het is ook iets dat ik af en toe alleen met mama doe.

Waarom houd je het meeste van golf?

Ik heb veel golfvrienden gemaakt. Er zijn de vriendinnen bij de club, en de anderen zie ik vooral op wedstrijden. We zien elkaar ook graag buiten wedstrijden, waar mogelijk.

Omdat we allemaal dezelfde passie delen, begrijpen we elkaar. Als je een supermoeilijke slag maakt, of een heel mooie slag maakt, is dat geweldig. Ik weet niet hoe ik het moet uitleggen. Het is alsof ik me eigenlijk heel trots voel. Maar ik kan het niet delen met de vriendinnen op school omdat ze het niet begrijpen. Dus bij golf begrijpt iedereen het. We zijn allemaal blij voor elkaar. Het is eigenlijk een heel goede sfeer.

Ik hou ook van de omgeving. Het zand, een wandeling maken over de baan. We komen veel dieren tegen. Ik hou ook van de geur van gemaaid gras. Soms hou ik van golf, gewoon om te socializen en een praatje te maken in plaats van golf.

Ik vind het leuk om de bal zo hard mogelijk te slaan. Het is leuk, maar fysiek.

Ik hou ook van trofeeën, hoewel ik niet altijd win.

Spelen jongens en meisjes golf op dezelfde manier, en denk je dat meisjes op hetzelfde niveau gof kunnen spelen als jongens?

Jongens hebben veel meer kracht dan meisjes. En wij meisjes, als we de jongens willen verslaan, moeten we veel meer moeite doen. Ze spelen bijvoorbeeld met brute kracht en spieren, en wij spelen op een meer technische manier.

Meisjes hebben meer techniek nodig om jongens te verslaan. We zijn kalmer omdat we onze emoties beter beheersen dan jongens.

Maar meisjes kunnen net zo sterk zijn als jongens omdat ze er veel meer hart en wil in steken. Meisjes willen net zo graag winnen als jongens. En we weten hoe we ons beter kunnen concentreren dan jongens terwijl we ook hard werken. Voor sommige shots is er geen reden om minder goed te zijn dan voor hen.

Meisjes bijvoorbeeld, hun sterke punten zijn de kleine slagen, terwijl het bij jongens de lange slagen zijn. We zijn kleiner, maar we houden de bal wel meer op de fairway. Jongens verliezen vaker hun ballen dan wij. Dus verspillen ze tijd met het zoeken naar hun ballen. En ze zijn niet blij, want ze denken alleen maar aan de concurrentie.

Ik speel liever met meisjes omdat ze niet alleen maar aan harde slagen denken. Ik speel ook liever met oudere mensen dan ik, omdat ze beter spelen en ik leer veel door naar ze te kijken.

Maar goed, in wedstrijden spelen we niet tegen de jongens.

Wat droom je om te bereiken in golf?

Bewijs aan de mensen, en aan de mensen in mijn klas, dat golf niet alleen een hobby is, maar een echte sport. Je werkt aan je geest, je fysieke kracht, concentratie, goed gedrag en om niet verlegen te zijn omdat er altijd iemand naar je kijkt.

Bij golfen gaat het erom iets te doen waar je van houdt, en vaardigheden die je de rest van je leven goed van pas zullen komen. Goede manieren, competitieve instelling, respect voor tegenstanders, weten hoe te verliezen, doorzetten en gemakkelijk vrienden voor het leven te maken.