Logo of Team Belgium

Elise Mertens (WTA 17) maakt zaterdag haar entree op het olympisch tennistoernooi van Tokio. De 25-jarige Limburgse torst nagenoeg de volledige hoop van Team Belgium in het tennis op haar schouders nadat David Goffin (ATP 20) moest afzeggen bij de mannen ten gevolge van een enkelblessure. En misschien zelfs nog meer in het dubbel- dan in het enkelspel na haar recente triomf op Wimbledon en haar eerste plaats op de dubbelranking. Ze wordt geflankeerd door Alison Van Uytvanck (WTA 62), waarmee ze in de eerste ronde de Spaanse tandem Garbine Muguruza en Carla Suarez Navarro partij geeft.

"Ik ben trots een olympisch atlete te mogen zijn. Ik hou van het idee van Team Belgium", vertrouwde Mertens voor aanvang van haar eerste Spelen toe.

"Alle andere sportievelingen bezig zien geeft me veel energie. Ik krijg dikwijls de vraag of ik een medaille zou kunnen pakken. De verwachtingen zijn hooggespannen omdat ik nu de nummer 1 van de wereld in het dubbelspel ben. Hier heb ik met Alison een andere partner dan normaal en ik heb geen idee hoe de andere teams voor de dag zullen komen. Alison heeft een goede service en beheerst het vak. We delen dezelfde kamer en dat helpt. We beschikken over de mogelijkheden om samen iets neer te zetten. Op weg naar de gouden medaille moeten er zes matchen in het enkel- en vijf in het dubbelspel gewonnen worden. Alles moet bijgevolg op wieltjes lopen."

In het enkelspel vormt Mertens het twaalfde reekshoofd. Ze bekampt in de eerste ronde de Russische Ekaterina Alexandrova (WTA 34). Van Uytvanck kijkt op haar beurt de Servische Ivana Jorovic (WTA 309) in de ogen.

Belga