Logo of Team Belgium

Elise Mertens (WTA 17) was uiteraard erg tevreden nadat ze zich zaterdag voor zowel de enkel- als de dubbelfinale wist te plaatsen op het WTA-graveltoernooi in het Turkse Istanboel (235.238 dollar).

In de regen versloeg het eerste reekshoofd Veronika Kudermetova (WTA 29), haar dubbelpartner, met 6-1 en 6-4. Daarna won ze aan de zijde van de Russin met 6-3 en 6-1 van het Russische duo Anastasia Pavlyuchenkova/Anastasia Potapova.

"Ik ben heel tevreden", reageerde Mertens. "Het was een lange dag in moeilijke omstandigheden, met regen en zware ballen en gravel. Het was niet evident om winners te slaan. Maar uiteindelijk ben ik blij dat ik de twee matchen in twee sets kon winnen. Ik denk dat ik een goed niveau haalde tegen Kudermetova. De eerste set verliep heel goed. Ze maakte een beetje meer unforced errors dan gewoonlijk (41 in totaal, nvdr.). De tweede set was spannend. Ik moest een achterstand goedmaken (twee breaks, nvdr.). Maar ik heb ervoor geknokt. En ik speelde sterk op de belangrijke momenten."

In de finale neemt Mertens het op tegen de Roemeense Sorana Cirstea (WTA 67). "Cirstea is ook een speelster die hard slaat. Ze aarzelt niet", vertelde Mertens. "Ik moet dus haar slagen opvangen en proberen om haar te doen lopen. Want als de bal in haar racket komt, dan is ze heel sterk. Dat het gravel er zwaar bij ligt, kan een voordeel zijn, want het wordt zo moeilijker voor haar om makkelijke punten te maken. Maar voor mij wordt het lastiger om haar te doen bewegen. In ieder geval speel ik beter dan in Charleston. Ik heb geen pijn aan de borstspier. Ik ga alles geven, want een finale, of dat nu op een WTA 250-, 500- of 1000-toernooi is, blijft toch iets bijzonder."

Sorana Cirstea heeft één WTA-titel op haar palmares, en die dateert al van 2008 (Tashkent). Toch gaat ze all-in tegen Mertens. "Elise is een te duchten tegenstandster", zei de Roemeense. "Ze staat vast in de top 20. Ik heb veel respect voor haar, want ik heb haar mettertijd vooruitgang zien boeken. Ze werkt hard om te slagen en ze verdient te staan waar ze nu staat. Maar ik geloof in mijn kansen. Ik speel goed momenteel. Mijn opslag en return zijn goed, maar alles hangt af van hoe je je wapens gebruikt. Ik weet dat ze enorm veel ballen terugbrengt, dat ze goed beweegt en mooi opbouwt om haar punten te behalen. Ik ga proberen slim te spelen en op de juiste bal aan te vallen. Ik moet klaar zijn voor een grote strijd. Het wordt een moeilijke, maar interessante wedstrijd." (SPN, ALG, COR936, JKE, nl)

Belga