De lente is in het land! Tijd om je loopschoenen aan te trekken en je winterreserves in te ruilen voor een topconditie. Met deze zeven gouden trainingstips ga je veilig, gezond en blessurevrij in rechte lijn naar de Run to Rio.
1. De sleutel(bos) tot succes
Niets zo onhandig als lopen met een dikke, rinkelende sleutelbos. Hou het aantal sleutels dat je meeneemt dus beperkt. Je kan je auto- of huissleutel wegstoppen in een broek- of jaszak. Als je die niet hebt, zijn er andere oplossingen: een houdertje aan een touwtje om je nek, een pols- of armbandje met een zakje of zelfs gewoon een schoenveter waar je je sleutel aan vastknoopt voor rond je nek. Zorg er wel voor dat je sleutel vastzit aan een opvallende en kleurrijke sleutelhanger. Zo vind je hem sneller terug als hij je toch eens zou ontglippen.
2. Liever lopen dan strijken?
Hoe beter je kledij, hoe beter je kan trainen. Wanneer je je trainingsfrequentie opdrijft, vervormt kledij van goede kwaliteit niet bij het veelvuldig wassen. Bovendien droogt ze snel en hoef je ze niet te strijken. Waardoor je weer tijd vrij hebt om te trainen! Een win-win toch?
3. Eet tijdig of eet licht
Trainen met een lege maag is niet gezond. Maar ook lopen met een te volle maag is geen goed idee. Fysieke inspanningen doen de spijsvertering immers vertragen. Zorg ervoor dat je ten laatste drie uur voor je training een volledige maaltijd hebt gegeten. Als dat niet lukt, kies dan voor een lichte maaltijd of een kleinere portie. Vermijd om te vet te eten en zorg ervoor dat je voldoende complexe suikers binnenkrijgt. Die zitten bijvoorbeeld in pasta of rijst.
4. Kleed je alsof het 10° warmer is
80% van de energie die je opwekt tijdens het lopen, komt vrij als warmte. En om optimaal te functioneren, moet je lichaamstemperatuur in de buurt van 37° blijven. Kleed je dus alsof het buiten tien graden warmer is dan de thermometer aangeeft. Ademende kledij is het meest efficiënt om je zweet te laten verdampen.
5. Reflecteer in het verkeer!
Wanneer het wat warmer wordt, weerspiegelt witte of lichtgekleurde kledij de zonnestralen en voorkomt ze oververhitten. Je wordt er bovendien beter mee gezien wanneer je bij valavond of in het donker. Een extra reflecterend hesjeof reflecterende armband is zeker geen luxe voor een goede zichtbaarheid.
6. Adem in, adem uit
Het lijkt de logica zelf. Toch is het belangrijk om niet te veel na te denken over je ademhaling tijdens het lopen. Je doet het al je hele leven zonder na te denken, dus houden zo! In bijzondere omstandigheden zoals extreme koude of een omgeving met veel stof kan je beter via de neus ademen. Vraag je dan wel eerst af of het wel verstandig is om in zulke omstandigheden te trainen.
7. Hydrateren kan je leren
Je hardloopsessie stopt niet wanneer je je eindpunt hebt bereikt. Een training is pas gedaan nadat je drie glazen water hebt gedronken. Door het zweten verliest je lichaam vocht, en dat moet je compenseren. De gouden regel is: neem anderhalf keer de hoeveelheid vocht op die je hebt verloren tijdens het trainen.