Logo of Team Belgium

Bart Swings was weer van uitzonderlijke klasse tijdens de Europese Kampioenschappen skeeleren. Terwijl het vizier al meer dan een maand op schaatsen staat, voegde hij drie titels toe aan zijn palmares als skater.

In totaal was hij in L'Aquila  goed voor vijf van de veertien medailles die de Belgische afvaardiging veroverde. Naast die titels waren er twee tweede plaatsen, waaronder die op de marathon.

De voorspelling van de nieuwe bondscoach Remy Hubert bleek zo gek nog niet. Naast het marathongoud bleef de mooiste plak bij het aflossingstrio op de piste (Anke Vos, Fran en Stien Vanhoutte) met een fractie verschil buiten het bereik van de Belgische skaters. Hubert had gemikt op zes titels, het werden er vier.

Omdat de voorbereidinig ontbrak, bekende Swings nogal zenuwachtig te zijn geweest. De eerste de beste wedstrijd, een punten-afvallingskoers op de piste, liep meteen goed.

De dag daarna hielp Swings Jason Suttels aan een titel. Op de voorlaatste dag boekte hij op het zware wegparcours twee overwinningen. Bij die laatste triomf had hij het liever niet op een eindsprint laten aankomen. Het verschil met de Fransman Nolan Beddiaf was aan de finish minimaal. Volgens de Vlaming Frank Fiers, de scheidende coach van de Nederlandse skeeleraars, was Swings in Italië niet in topvorm.

Zelf liet hij weten dat het aantal trainingen op wieltjes op één hand te tellen was geweest, nadat hij aan het begin van de zomer gericht naar de Wereldspelen in de Verenigde Staten had toegewerkt. Daar behaalde hij vier titels.

Vervolgens ging hij verschillende keren voor races  naar Nederland, maar vooral om wekelijks met zijn schaatsteam IKO op het ijs te staan. Binnen twee weken trekt Swings nog eens de skeelerschoenen aan. Dan is hij de grote favoriet op de marathon in Berlijn, die hij al zeven keer won.

's Werelds beste skaters treffen elkaar in november nog voor het WK (World Roller Games) in Argentinië, maar dat evenement ligt volgens Swings te dicht bij de aanvang van het schaatsseizoen. Vanaf half november staat zijn focus op de massastart, het onderdeel waarop hij olympisch kampioen is. Tevens wil hij in de winter waarin hij 32 jaar wordt, zien of hij zich op de individuele afstanden kan verbeteren. En zal hij als het uitkomt bij schaatsmarathons aan de start verschijnen, want daar beleeft Swings veel plezier aan.

Belga