Logo of Team Belgium

Biatleet Michael Rösch won voor Duitsland olympisch goud met het estafetteteam op de 4 x 7,5 km tijdens de Winterspelen van 2006 in Turijn. Begin 2014 kreeg hij de Belgische nationaliteit. Michael Rösch hoopt opnieuw succes te boeken voor ons land in het biatlon. Een gesprek.

Michael Rösch was zes toen hij zijn eerste stappen zette in het biatlon. Als zoon van tweevoudig olympisch medaillewinnaar Eberhard Rösch zit biatlon Michael in het bloed. “Mijn vader was Olympisch kampioen, ik wou worden zoals hij! Trouwens, in het kleine stadje waar ik toen woonde was er biatlon of … niets.”

Biatlon is een sport die twee disciplines combineert: langlaufen en karabijnschieten. De atleten leggen een bepaalde afstand af met de karabijn op de rug en leggen een schietproef af aan de schietstand. Deze schietproef wordt afgelegd in twee verschillende posities: liggend op de buik en staand. De tijd voor het langlaufparcours en de nauwkeurigheid bij het schieten bepalen het eindklassement.

“De combinatie van twee verschillende disciplines maakt biatlon voor mij zeer boeiend. Bij het schieten moet je rustig en precies zijn, bij het skiën stroomt de adrenaline door je lijf, moet je snel zijn. Elke race is telkens weer opnieuw onvoorspelbaar. Je kan een race winnen en ‘s anderendaags als 60e eindigen, alles kan heel snel veranderen.”

Op de Olympische Winterspelen zijn er in totaal 11 biatlonproeven: 5 voor dames, 5 voor heren en een gemengde proef. “Als het meevalt start ik in de sprint (10km), de pursuit (12,5km) en in de individuele (20km) race ! Aan de massa start mogen de 30 beste atleten in de wereld deelnemen.”

In de ban van de Olympische Spelen
Net als vele andere topatleten, is ook Michael Rösch in de ban van de Olympische Spelen, het grootste sportevenement op aarde. ”De Olympische Spelen hebben die flair! Alle topatleten van de hele wereld komen samen en vechten voor hun Olympische droom. Ik wil in PyeongChang mijn allerbeste prestatie ooit neerzetten. Ik hoop op een top-6 maar je weet nooit wat er die dag kan gebeuren.”

Als zijn programma het hem toelaat wil Michael Rösch heel graag naar zoveel mogelijk andere sporten gaan kijken.
“Er zijn zoveel sporten die ik graag zou willen zien … , ik zou heel graag naar de finale van het ice- hockey gaan kijken. Maar alles zal van de competitiekalender afhangen.”

Zijn mooiste sportmoment
“Mijn gouden medaille tijdens de Olympische Spelen van Turijn in 2006!”

Zijn grootste ontgoocheling
“Dat ik me niet kon kwalificeren voor de Olympische Winterspelen van Vancouver in 2010.”