Logo of Team Belgium

Mieke Gorissen eindigde zaterdag op de Olympische Spelen in Tokio in de marathon als 28e in 2u34:24, op 7:04 van de Keniaanse winnares Peres Jepchirchir. "Ik heb mijn doel bereikt en daar mag ik trots op zijn", reageerde Gorissen.

"Ben ik 28e? Dat kan niet. "  Ze gaf aan dat het vervroegde startuur van de marathon, vrijdagavond pas beslist, haar plannen stevig door elkaar schudde.

"Ik kon het wel rationaliseren omdat het door de warmte was, maar het was mentaal niet gemakkelijk. Op voorhand maak je een tijdsschema. Als je dan plots ziet dat je zelfs geen acht uur meer kan slapen, dan ben je in paniek. Ik heb mijn man al wenend opgebeld."

"Uiteindelijk mogen we er wel dankbaar voor zijn. Toen we aan de start stonden, viel de temperatuur eigenlijk goed mee", vervolgde Gorissen. "Het was maar 26 graden, aangenamer hebben we het hier nog niet meegemaakt. Het had wel een impact op de snelheid van de race. Omdat het iets koeler was, zijn er veel loopsters minder behoudsgezind aan de race begonnen. Ik heb ervoor gezorgd dat ik in het begin rustiger van start ging, zodat ik de laatste kilometers niet als een zombie over het parcours moest sloffen."

De Keniaanse Peres Jepchirchir heeft zaterdag olympisch goud veroverd in de marathon voor vrouwen. Na 42,2 km finishte ze in Sapporo in 2u27:20 voor haar landgenote en wereldrecordhoudster Brigid Kosgei, tweede op zestien seconden. De Amerikaanse Molly Seidel pakte brons op 26 seconden. 

Belga