Logo of Team Belgium

Een amateur zijn en meedoen aan de Olympische Spelen. Wat tot de jaren zeventig verplicht was, is in 2021 de uitzondering geworden, althans in de ontwikkelde sportnaties. Mieke Gorissen en Hanne Verbruggen zijn pure amateurs en toch hebben ze hun plaats weten te bemachtigen op de marathon van de Spelen van Tokio, die zaterdag in Sapporo wordt gelopen.

Beiden zijn leerkrachten in het secundair onderwijs en hadden niet echt verwacht te worden uitgenodigd voor het hoogtepunt van de wereldsport, aangezien zij nog nooit eerder aan een groot kampioenschap (Europees of Wereldkampioenschap) hadden deelgenomen.

Gorissen, 38 jaar, is leraar wis- en natuurkunde in Limburg. Zij kwam pas drie jaar geleden op hoog niveau atletiek bedrijven en won haar ticket naar Tokyo (eigenlijk Sapporo, waar de marathon werd verplaatst om de hitte te vermijden) op 18 april in Enschede. Een beetje toevallig. Ze moest de 42,195 km in 2u29:30 lopen, aan het einde van haar eerste echte marathon haalde ze 2u28:31.

"Ik had bij de Belgische crosscountrykampioenschappen het gevoel dat ik in goede vorm was. Ik was benieuwd hoe het zou zijn op de marathon. Ik heb het geprobeerd. Ik had veel geluk, de omstandigheden waren goed, er waren hazen en toen bepaalde ik zelf het tempo. Als iemand me in 2018 had gezegd dat ik naar de Spelen zou gaan, zou ik gelachen hebben", zegt de vrouw die zichzelf "meer een lerares dan een atleet" vindt.

Hardlopen is een hobby, om te ontspannen als er moeilijkheden zijn om op te lossen. In feite heeft ze het schooljaar zo normaal mogelijk afgesloten. Ze begon zich pas in juli specifiek voor te bereiden. "Ik ben niet op cursus geweest, ik had geen tijd", vertrouwt zij toe, helemaal niet teleurgesteld door deze situatie, zij die nog steeds tussen de 100 en 110 km per week loopt. 

Hanne Verbruggen had een gelukkig Sinterklaasfeest in 2020. Daar behaalde zij haar plaats voor de Olympische Spelen dankzij haar 2u29:14. "Het was een droom die uitkwam. De 27-jarige biologielerares uit Herinnes koos voor een onbetaald verlof om zichzelf de beste kans te geven. Zij, die pas zes jaar hardloopt, maakte van de gelegenheid gebruik om op 21 maart in Dresden haar persoonlijke record op de halve marathon te verbreken (1u13:30).

Ze trainde vijf weken in Portugal en verhoogde haar looptraining tot 160 km per week. Hanne deed enkele voorbereidingssessies in een tropische kamer vóór een laatste trainingssessie op hoogte in St Moritz. "Ik ben niet gewend om fulltime te trainen", geeft de Vlaamse toe, die erkent dat ze "dezelfde persoon is gebleven, de beste versie van mezelf" en die niet minder dan 2000 mattentaarten verkocht om haar voorbereiding te financieren.

Belga