Logo of Team Belgium

Julie Allemand is al bijna een maand terug in Europa, de zomer heeft ze doorgebracht in de Verenigde Staten om er bij Indiana Fever te spelen in de WNBA. De laatste maanden beleefde ze een aaneenschakeling van grote momenten. Eerst was er de historische kwalificatie voor de Olympische Spelen met de Belgian Cats. Dan een eerste seizoen "under bubble" bij de WNBA, de bekendste Amerikaanse basketbalcompetitie voor dames. En tot slot een nieuw team, Julie Allemand keert immers terug naar Frankrijk , ze speelde eerder al bij Lyon en gaat nu bij Montpellier spelen. Een mooie gelegenheid om nu al een evaluatie te maken van het jaar 2020, dat in het teken stond van het coronavirus.

In februari won Julie Allemand met de Belgian Cats een ticket voor de Olympische Spelen van Tokyo 2020 die in 2021 zullen plaatsvinden. "Ik kijk met veel ongeduld uit naar de Spelen, ook al heb ik mezelf andere korte-termijndoelen gesteld omdat de Spelen een jaar zijn uitgesteld. Maar deelnemen aan de Spelen is de grootste droom van elke atleet, het is in ieder geval de mijne.”

Julie Allemand kon reeds proeven van de Olympische sfeer tijdens het Europees Jeugd Olympisch Festival (EJOF) in 2011. In het Turkse Trabzon wonnen de jonge Cats toen de gouden medaille. "Ik heb het gevoel dat het al zo lang geleden is die gouden medaille! Het was mijn allereerste medaille met het Belgisch nationaal jeugd team, dat was super! Natuurlijk heb ik die medaille nog steeds in mijn kamer samen met al mijn andere medailles. Het EJOF was gewoon geweldig, er was een hele leuke sfeer en we hadden veel plezier.“

Na de kwalificatie voor Tokio en het einde van het basketbalseizoen in Frankrijk door de coronacrisis, vloog Julie naar de Verenigde Staten en naar haar eerste ervaring in de beste vrouwencompetitie ter wereld, de WNBA. "Tijdens de lockdown heb ik mezelf fysiek en ook mentaal kunnen voorbereiden," zeg Julie, en het duurde niet lang of ze had haar plaats veroverd bij Indiana Fever. "Vanaf het begin van het seizoen gaven de meisjes me de nickname: Belgian Waffle!”

"Een enorme ervaring waar ik nog geen seconde spijt van heb gehad. Op mentaal vlak was het een moeilijke periode, dat is zeker, maar ik was zo blij om weer op een basketbalveld te mogen staan en dan nog in de beste competitie ter wereld. Het was voor mij een voorrecht om met en tegen wereldsterren te mogen spelen.”

Mijn Amerikaanse seizoen heeft zich afgespeeld binnen een bubbel. Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, verbleven alle teams gedurende het hele seizoen op één en dezelfde plaats. "In één bubbel zitten verandert alles. Eerst denk je dat het best aangenaam is, je denkt dat wordt 'cool', maar na drie weken in dezelfde bubbel wordt het toch stilaan moeilijker. Waar je gaat of staat, altijd en overal moest dat masker op, je gaat om met altijd dezelfde mensen, zelfs het eten is altijd min of meer hetzelfde.”.

Julie Allemand heeft de leiding van het team overgenomen nu de spelverdeelster afwezig is. Geen enkele rookie sloot haar debuutjaar in de WNBA af met zoveel punten."Er zijn nog zoveel facetten van mijn spel die beter kunnen. Ik had graag nog meer aanvallender en efficiënter gespeeld tijdens de meeste wedstrijden. Maar het blijft een leerschool en ik weet dat ik een goed seizoen heb gespeeld. Het waren leerrijke maanden, ik besef dat ik op mijn plaats zit in deze competitie maar ook dat ik nog zaken bij te leren heb.”

De Black Lives Matter-beweging stond dit seizoen centraal in het WNBA-seizoen, zo ook het standpunt dat de spelers daarbij innamen. "In de Verenigde Staten is dit het onderwerp van het moment. Maar ook in Europa en in België. Mijn wens is dat iedereen over de hele wereld begrijpt wat we tijdens de WNBA-competitie in de Verenigde Staten hebben willen losmaken. We moeten racisme stoppen. We moeten blijven strijden voor een rechtvaardige gerechtigheid en streven naar gelijkheid voor iedereen op elk niveau.”

Julie Allemand speelt nu weer in Frankrijk. "Ik hou van het Franse kampioenschap. Het is voor mij het beste Europese kampioenschap. Het is een spel dat me goed ligt, en wat meer is, je bent er zeker van dat het elk weekend weer opnieuw een moeilijke match wordt. Het laatst gerangschikte team kan het eerste verrassen, en dat vind ik super interessant."

Nadat ze eerder 3 jaar bij Lyon gespeeld heeft, draagt ze nu de kleuren van Montpellier. "Montpellier is een club die sinds enkele jaren aan het groeien is. Ik hou van de dynamiek, de energie, die Montpellier al een hele tijd laat zien. Het is een club met ambities en dat is wat ik zoek in een club. Mijn doel is om de top te bereiken en indien mogelijk een titel te winnen, maar we weten allemaal dat dit seizoen weer heel biezonder zal zijn door de Covid-19 crisis.”