Logo of Team Belgium

Zevenkampster Nafi Thiam, discuswerper Philip Milanov, 10.000 meter-loper Bashir Abdi, marathonloper Willem Van Schuerbeeck en springruiter Nicola Philippaerts staan te popelen om aan de Spelen te beginnen. Lees hier de previews.

Philip Milanov is de grootste Belgische medaillehoop in de atletiek in Rio. De discuswerper lijkt geen last te hebben van de druk die op hem ligt sinds zijn zilveren medaille op het WK in Peking. "De Spelen zijn indrukwekkend, maar dat maakt me niet nerveus", zegt de Bruggeling. "Ik ben kalm, want ik heb dit jaar goede resultaten neergezet. Zoals gewoonlijk leg ik me meer druk op voor de kwalificaties dan voor de finale. Ik heb geleerd om de eerste poging niet te zien als opwarming. Vanaf de eerste poging werp ik zo hard ik kan."

Nafi Thiam vat de zevenkamp op de Olympische Spelen niet aan in optimale omstandigheden. Ze sukkelt met een elleboogblessure.

"De pijn hindert vooral tijdens de werponderdelen. Ik weet niet hoe het gaat verlopen. Ik ga in ieder geval tot het uiterste." De mogelijkheid van een injectie voor de competitie lijkt intussen uitgesloten. "We hebben eraan gedacht, maar dat heeft gevolgen. Je verliest je gevoel, je kan niet optimaal werpen en het maskeert alleen de pijn. Ik ga mij over de pijn heen zetten en er zo weinig mogelijk aan denken. De dokters hebben me gezegd dat ik niet riskeer om de blessure te verergeren als ik de juiste techniek gebruik."

Bashir Abdi is zaterdag de eerste Belg in de finale van een atletieknummer in Rio. Om 21u27 (2u27 in België) start hij in de rechtstreekse finale van de 10.000 meter. "Ik heb twee weken niet kunnen trainen wegens een hamstringblessure, maar denk toch dat een plaats bij de top-16 mogelijk moet zijn. De 10.000 meter is mijn hoofddoel, maar de kans om de 5.000 meter te lopen (reeksen op woensdag 17/08) laat ik niet liggen."

Marathonloper Willem Van Schuerbeeck heeft donderdag vlak voor zijn afreis naar Rio de pers te woord gestaan. Hij blikte vooruit naar de marathon die op zondag 21 augustus zal gelopen worden. "Mijn trainingswaarden laten zien dat ik nog steeds progressie boek en absoluut in topvorm ben." Op een snelle tijd mikt de marathonloper niet, wel gaat hij voor een mooie klassering. "Ik hoop mijn ranking alvast iets te verbeteren. Dat is mijn hoofddoel. De Kenianen en Ethiopiërs zullen weer outstanding zijn maar ik hoop er het hoogst haalbare uit te puren." Vrijdag vertrekt Schuerbeeck naar Rio de Janeiro.

PHILIPPAERTS: 'FINALE HALEN'

Springruiter Nicola Philippaerts debuteert zondag in Rio. De 23-jarige Limburger verdedigt samen met Jérôme Guery de Belgische kleuren in de jumpingcompetitie.

"Het is fantastisch dat ik, op zo'n jonge leeftijd, al kan deelnemen aan de Olympische Spelen. Dit is een droom voor iedere sportman. De jumping is een echte afvallingsrace. Er zijn natuurlijk heel veel ruiters terwijl er maar drie medailles te verdelen vallen. Dus moet ik ook een beetje realistisch zijn. Maar ik wil zeker en vast de finale halen", legt hij uit.