Logo of Team Belgium

De Belgische tennisvrouwen hebben vandaag in de tweede groepsconfrontatie tegen Australië op de Billie Jean King Cup Final in de O2 Arena in de Tsjechische hoofdstad Praag hun dubbelwedstrijd gewonnen. Greet Minnen en Elise Mertens versloegen Storm Sanders en Ellen Perez in twee sets: 6-2 en 6-4. Het team van Johan Van Herck, dat de ontmoeting met Australië met 2-1 verliest, behoudt een (kleine) kans op deelname aan de halve finales.

De Belgische vrouwen versloegen gisteren in hun eerste wedstrijd in groep B in Praag Wit-Rusland met 2-1, na zeges in het enkelspel van Greet Minnen (WTA 70) en Elise Mertens (WTA 18). Maar daags nadien liep het veel minder vlot voor onze landgenotes.

Eerst verloor Minnen het openingsduel tegen Daria Gavrilova, een voormalige nummer 20 van de wereld maar nu weggezakt naar de 412e plaats, na een thriller in drie sets: 6-4, 1-6 en 6-4 na 2 uur en 3 minuten. Nadien ging ook Mertens in drie sets (3-6, 7-6 (7/5) en 6-0) de boot in tegen Storm Sanders (WTA 131).

Er worden in de groepsfase van de Billie Jean King Cup telkens drie duels gespeeld: twee enkelspelen en een dubbelspel. De vier groepswinnaars stoten door naar de halve finales. Donderdag kijken Wit-Rusland en Australië elkaar in de ogen in de laatste confrontatie van de groep. Als de Australische vrouwen ook die wedstrijd winnen, stoten ze door.

Als de Wit-Russinnen daarentegen de confrontatie met 3-0 winnen, mogen zij naar de halve finales. Eindigt de ontmoeting op 2-1 voor Wit-Rusland, tellen de drie landen in de poule elk een overwinning met die score. Dan valt de beslissing op basis van sets en mogelijk games. Net als Australië, dat het zonder nummer een van de wereld Ashleigh Barty moet zien te stellen, treedt Wit-Rusland niet op volle sterkte in Praag aan.

Aryna Sabalenka (WTA 2) en Victoria Azarenka (WTA 27) zijn niet van de partij. Na de afzegging van Alison Van Uytvanck, Belgiës nummer twee, is kapitein Johan Van Herck met Elise Mertens, Greet Minnen, Ysaline Bonaventure (WTA 146) en Kirsten Flipkens (WTA 160) naar Tsjechië afgezakt.  Bijna twintig jaar geleden zette België zijn beste resultaat ooit neer, door in de finale van de toenmalige Fed Cup in Madrid Rusland te kloppen. In 2006 werd de finale voor eigen volk verloren van Italië.

Belga