Logo of Team Belgium

Jens Schuermans is maandag als achttiende geëindigd op 3:53 in de olympische mountainbikerit in Tokio. De enige Belgische vertegenwoordiger, die mikte op een olympisch diploma, reageerde na afloop ontgoocheld.

Schuermans moest kort na de start al van de fiets in het geharrewar aan de eerste technische passages, en maakte nadien nog een lelijke val aan een rotsblok. "Een domme valpartij, halfweg de wedstrijd. Mijn eigen fout. Op dat moment was de top acht nog zeker en vast haalbaar. Daar zat ik maar een halve minuut achter, en ik voelde me nog supergoed. Ik geloofde er op dat moment nog in."

Een fout in de finale gooide de 28-jarige Limburger nog verder achteruit. "In de laatste ronde maakte ik opnieuw een domme fout, waardoor ik bergop te voet stond. Toen is de veer een beetje gebroken. Anders was het waarschijnlijk een veertiende plek geworden. Maar veertiende of achttiende, voor mij is dat op zich hetzelfde."

"Ik ben heel ontgoocheld dat ik niet heb kunnen laten zien wat erin zat. Ik voelde me eigenlijk de hele race goed. Ik had een supergoeie dag. Ik had zeker en vast de benen voor mijn ambitie om de top acht te halen. Maar dan moest alles meezitten, en dat was jammer genoeg niet het geval. Heel jammer dat ik mijn goeie conditie niet kon verzilveren met de prestatie die ik wou."

Tom Pidcock heeft zich maandag tot olympisch kampioen mountainbike gekroond. De 21-jarige Britse alleskunner, die vorige maand nog zijn sleutelbeen brak, haalde het voor de Zwitser Mathias Flückiger (+0:20), de Spanjaard David Vallero Serrano (+0:34) en de Zwitserse titelverdediger Nino Schurter (+0:42).

Mathieu van der Poel kende een rotdag. Na een vroege val tijdens een afdaling over rotsblokken moest hij achtervolgen. Hij geraakte nooit meer vooraan en gaf twee ronden voor het einde zichtbaar teleurgesteld op. 

Belga