Logo of Team Belgium

Op de laatste competitiedag van de Olympische Spelen verdedigen Ruben Scheire en Jens Schuermans zondag de Belgische driekleur in de mannencompetitie van het mountainbike (cross-country).

Ruben Scheire (foto links) en Jens Schuermans (foto rechts) debuteren in Rio de Janeiro allebei op het olympische toneel. Ze beseffen dat een dichte ereplaats halen een moeilijke opdracht wordt. "Een top-16 moet wel mogelijk zijn", klinkt het in koor.

De 24-jarige Scheire kroonde zich vorige maand tot Belgisch kampioen. Begin mei werd hij op het EK in het Zweedse Huskvarna zestiende. Schuermans finishte er als 22ste.

"Ik heb het gevoel dat alles heel goed zit", zegt Scheire. "Hopelijk valt zondag mijn start een beetje mee, want dat is mijn zwakkere punt. Als we realistisch zijn, moeten we allebei rond de zestiende plaats kunnen uitkomen. Dat is haalbaar, en dan zal ik ook tevreden naar huis gaan."

"Top-8 is waarschijnlijk te hoog gegrepen. Maar ik ben nog jong en mijn sterkste jaren moeten nog komen. Ik hoop hier veel te leren met het oog op de toekomst."

Jens Schuermans, 23, sukkelde begin juli met een lichte knieblessure die zijn voorbereiding verstoorde. "Het heeft mij even kopzorgen bezorgd, maar daarna zijn de intensieve trainingsperiodes toch goed verlopen. Ik ben naar mijn beste vorm aan het groeien", legt de Limburger uit.

Zijn deelname in Rio ziet de eerstejaarsprof in de eerste plaats als een leerschool voor de toekomst. "Ik wil hier vooral ervaring opdoen. Ik moet niet mikken op een topresultaat of een medaille, daarvoor ben ik nog te jong en niet sterk genoeg. Anderzijds wil ik wel presteren en mijn beste wedstrijd ooit rijden."