Logo of Team Belgium

Sinds 9 november telt Team Belgium één wereldkampioen meer, muurklimmer Simon Lorenzi kroonde zichzelf tot wereldkampioen tijdens de IFSC World Youth Championships in het Chinese Guangzhou. En laat dat nu één van de vijf nieuwe sporten zijn op het olympisch programma van Tokio in 2020.

Begin augustus besliste het Internationaal Olympisch Comité (IOC) vijf nieuwe sporten toe te laten op de Spelen van Tokio in 2020. Baseball/Softbal, surfen, karate, skateboarden en klimmen worden toegevoegd aan de huidige lijst van 28 sporten.

Simon Lorenzi is 19. Hij begon met muurklimmen toen hij – jawel - 2 jaar oud was, hij kon net lopen.

“Het is mijn papa die me meenam, hij heeft me zijn passie voor het muurklimmen doorgegeven.”

Simon studeert lichamelijke opvoeding aan de universiteit van Louvan-La-Neuve en traint ongeveer 15u per week. “Mijn studies en de trainingen laten niet veel tijd over voor andere vrijetijdsbesteding.”, zegt hij.

In 2014 wordt Simon Europees kampioen in de discipline ‘boulder’. Bij de junioren (-19 jaar) wordt hij wereldkampioen in de discipline ‘lead’. Hij heeft met andere woorden alles in zich voor de combinatieproef die in Tokio op het programma zal staan.

Simon Lorenzi : "Ik zou heel graag deelnemen aan de Olympische Spelen, dat zou echt fantastisch zijn! Om mij daarop voor te bereiden zal ik me meer toeleggen op de combinatieproef en zal ik meer moeten trainen op snelheid."

“Interessant aan muurklimmen is de verscheidenheid en de complexiteit van de sport. Het is een veeleisende sport op mentaal vlak evenzeer als op fysisch vlak. Kracht en uithouding, evenwicht en techniek zijn de belangrijkste kwaliteiten die een goede muurklimmer moet hebben. Het is een aleatoire sport die vaak ook voor enorme druk zorgt."

Een nieuw tijdperk voor de klimsport
De Belgische koepel voor klim - en bergsport reageerde positief op de beslissing van het IOC. "Er breekt een nieuw tijdperk aan voor de klimsport", zegt voorzitter Jean-Louis Vigneul.
"De olympische deelname is een belangrijke erkenning voor de klimsport. Sportklimmen groeit ook in België sterk aan populariteit. Het zal vertegenwoordigd zijn als een combinatie van drie disciplines: boulder, lead en speed. Vergelijk het met een meerkamp bij atletiek."

Het Belgian Climbing Team telt nog wel andere atleten die veel potentieel hebben om te evolueren naar een niveau om deel te nemen aan de Spelen in 2020. Dan denken we aan Anak Verhoeven, Stéphane Hanssens, Héloïse Doumont, Nicolas Collin, Loïc Timmermans, Chloé Caulier en Sven Lempereur .

474 atleten meer in Tokyo
Het aantal disciplines in Tokio komt zo op 33. Dat betekent dat er 474 atleten zullen bijkomen in vergelijking met de Spelen in Rio van dit jaar. In vier van de vijf sporten zullen er precies evenveel mannelijke als vrouwelijke deelnemers aanwezig zijn. Enkel in het baseball/softbal zullen er meer mannen aanwezig zijn, omdat een team in het baseball (mannen) 24 spelers telt en een team in het softbal (vrouwen) veertien speelsters.