Logo of Team Belgium

Gaëlle Mys is het boegbeeld van de Belgische turnploeg op de Olympische Spelen in Rio. Samen met Laura Waem blikt ze vooruit op de landenwedstrijd. Dennis Goossens staat er alleen voor en mikt op een finale aan de ringen.

De 24-jarige Gaëlle Mys neemt al voor de derde keer deel aan de Olympische Spelen, maar het is voor het eerst dat ze deelneemt aan de groepswedstrijden. "Daarvoor was ik alleen en concentreerde ik me tijdens de Spelen op mezelf. Een team heeft meer voordelen. De trainingen zijn leuker, we kunnen samen lachen."

"Het doel is de top acht te halen. We zitten in de eerste groep, wat voor- en nadelen heeft. Het nadeel is dat je geen refentie hebt. Wanneer je laatst bent ken je de score van de anderen en is de druk groter", aldus Mys. "De afwezigheid van Axelle (Klinckaert, door een blessure, nvdr) was een zware dobber omdat ze één van de beste springsters is in het team, maar Rune (Hermans), die haar vervangt, is er klaar voor en kan ook een hoog niveau behalen. "Dus zelfs zonder Axelle mogen we op de finale mikken (de top acht, nvdr)."

WAEM: 'ALLEMAAL DIK IN ORDE'

Laura Waem debuteert in Rio de Janeiro op het olympische toneel. "De eerste dagen hier waren wat overweldigend omdat ik niet gewoon ben om in zo'n olympisch dorp te komen, maar het is hier allemaal dik in orde", vertelde de gymnaste donderdag, daags voor haar 19de verjaardag. Waem kwalificeerde zich in april met de Belgische ploeg voor de Spelen dankzij een derde plaats op het testevent in Rio. Zondag komen de atletes van coach Yves Kieffer voor het eerst in actie, wanneer de kwalificaties worden afgewerkt.

"Iedereen is klaar voor de wedstrijd. Vandaag hadden we een podiumtraining, voor de eerste keer hebben we in de competitiehal onze oefeningen mogen turnen. Dat is goed want zo konden we de toestellen al eens aanvoelen en het gaf ons de kans om kleine foutjes te verbeteren", legt Waem uit.

GOOSSENS: 'FOUTENMARGE NUL'

Met Dennis Goossens heeft België één mannelijke turner in Rio. Aan de ringen hoopt de 22-jarige gymnast op een finaleplaats. Goossens, de nummer 7 van het voorbije EK, debuteert op de Spelen maar dat schrikt hem niet af om ambitieus te zijn. "Het mooiste scenario is een finale (top acht). Met dat doel zijn we hier wel. Het zal wel heel moeilijk zijn want er zijn zeker 16 gymnasten van mijn niveau die in de finale willen raken."

"Maar als ik de beste oefening neerzet die ik kan, is het echt wel mogelijk. Het wordt zaak om de juiste oefening te brengen op het juiste moment en dat geldt voor iedereen. Ik probeer mij zo goed mogelijk voor te bereiden maar topsport is topsport. Op het moment zelf zal het moeten gebeuren. Het gaat echt om de allerkleinste details, ik zou zelfs zeggen dat de foutenmarge nul bedraagt."