Logo of Team Belgium

Nafissatou Thiam heeft zaterdag op de Olympische Spelen in het Braziliaanse Rio de Janeiro goud veroverd in de zevenkamp. Voor Team Belgium is het de vierde medaille, de tweede gouden al.

De amper 21-jarige Nafi Thiam verscheen als leider aan de start van de afsluitende 800 meter, niet meteen haar sterkste nummer. Maar Thiam hield stand en met een zevende plaats in 2:16.54 in de derde reeks sprokkelde ze voldoende punten om de Britse titelverdedigster Jessica Ennis-Hill achter zich te houden.

Met 6810 punten was de eindzege voor Thiam. Het was tevens een verbetering van haar Belgisch record (6508 punten), dat ze in 2014 in het Oostenrijkse Götzis had neergezet. Het zilver ging naar Ennis-Hill (6775 punten), het brons was voor de Canadese Brianne Theisen Eaton (6653 punten).

Vrijdag had Thiam ook in de 100 meter horden (13.56) al een persoonlijk record laten optekenen. Vervolgens ging ze over 1m98, een wereldrecord in de zevenkamp. Met een worp van 14m91 in het kogelstoten kreeg ze vervolgens een eerste keer de leidersplaats in handen. Die moest ze na een 200 meter in 25.10 weer afstaan. Na een persoonlijk record in het verspringen (6m58), de eerste proef van zaterdag, nam ze de leiding meteen weer over. In het speerwerpen lukte ze ondanks haar elleboogblessure een persoonlijk record (53m13), waardoor ze op de derde plaats eindigde en haar voorsprong in de stand nog wat kon vergroten.

Voor België is het de vierde medaille op deze Spelen, de tweede gouden al. Een week geleden zorgde Greg Van Avermaet in het wielrennen op de weg al voor een delirium, begin deze week pakte Dirk Van Tichelt brons in het judo en zorgde Pieter Timmers voor een onverhoopte zilveren medaille in de 100 meter vrije slag.

Het goud van Nafi Thiam is ook de eerste Belgische gouden atletiekmedaille sinds Tia Hellebaut op de Spelen van 2008 in Peking het hoogspringen won.