Logo of Team Belgium

De 43e Memorial Van Damme zal niet de geschiedenis ingaan als de meest spectaculaire editie. Daarvoor was het te koud en winderig in het Koning Boudewijnstadion. Nafi Thiam (derde in het hoogspringen) en Isaac Kimeli (winst in de 5.000 meter) zorgden voor de Belgische exploten. Kimeli triomfeerde bovendien in een persoonlijk record (13:13.02), waarmee hij zich plaatste voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Tokio.

"Ik kan echt nog niet geloven dat ik naar Tokio mag", zei Kimeli na afloop met een grote smile op zijn gezicht. "Onderweg probeerde ik niet naar de tijd te kijken. Mijn coach had gevraagd om enkel en alleen voor de overwinning te lopen, en dan zouden we achteraf wel zien wat de chrono zou zijn. Het heeft duidelijk goed uitgepakt. In de laatste rechte lijn keek ik voor het eerst naar de grote klok en zag ik de seconden wegtikken. Voor de olympische limiet had ik nog een spurtje nodig, maar het lukte nét." Kimeli kan nu met vertrouwen naar het WK, waar hij eveneens de 5.000 meter afwerkt. "Hier moet ik echt even van bekomen, wat een ontlading. Eens ik bekomen ben, moet ik klaar zijn voor het WK in Doha. Met deze vorm mag er geen twijfel over bestaan dat ik daar de finale kan halen."

Nafi Thiam werd derde in het hoogspringen met 1m95. De Europese, wereld- en olympische kampioene zevenkamp had op iets meer gehoopt, maar onthield haar goede gevoel.

"In deze omstandigheden is het heel moeilijk hoogspringen", vertelde Thiam na afloop van haar wedstrijd. "Het was koud, maar er stond vooral een enorm sterke wind. En toch heb ik het als een hele mooie avond ervaren. De steun van het publiek was echt heerlijk en heeft mij extra motivatie gegeven. Ik hoopte om het publiek te belonen met nog enkele centimeters meer, maar dat zat er in dit weer niet in." Thiam probeert het positieve te onthouden van haar wedstrijd in Brussel. "Het belangrijkste is dat mijn gevoel goed was. Dat geeft vertrouwen voor het WK. Na al mijn fysieke problemen dit jaar is het voornaamste dat ik nu gezond ben en dat ik dat ook de komende weken blijf. Deze vorm hoop ik vast te houden tot Doha, dan is er veel mogelijk."

Belga