Logo of Team Belgium

In tranen stond Nafi Thiam donderdag de Belgische pers te woord nadat ze haar olympische titel op de zevenkamp had verlengd op de Spelen in Tokio. "Ik heb twee moeilijke jaren achter de rug, ook op fysiek vlak", reageerde de Naamse. "Wanneer het fysiek moeilijk gaat, dan kruipt dat in je hoofd. Ik ben fier op wat ik bereikt heb. Ik heb tot het einde gestreden. Voor mij is dit de titel van de volharding."

De tweevoudig olympisch kampioene alludeerde op haar blessureleed en meer bepaald een rugblessure die een week voor de olympische competitie opdook.  "Mijn onderrug is overbelast en raakte ontstoken. Het deed erg veel pijn bij het trippelen. Ik ben mijn team dankbaar. Zij stonden achter me. Ik wil ook Team Belgium, dat voor de beste omstandigheden zorgde, en mijn familie en vrienden bedanken. Ze geloofden in mij en hebben me gesteund."

Thiam kon pas sinds maandag een normale opwarming afwerken en normaal sprinten. "Ik was net op tijd klaar. In mijn hoofd was het moeilijk. Ik heb me hier niet kunnen amuseren zoals in Rio. Op enkele proeven is het toch gelukt."

Ze stond pas op de derde plaats na de eerste wedstrijddag. Toch was de Naamse niet ongerust. "Ik was eerder gestresseerd. Ik wist dat ik vandaag iets moest doen."

Tijdens de opwarming donderdagochtend vernam Thiam dat haar coach Roger Lespagnard positief had getest op het coronavirus en dus niet in de tribunes kon zitten. "Dat was een zware tegenslag. Ik had zin om te wenen. Hoe zou ik het zonder hem doen in de technische proeven? Zonder coach wordt dat moeilijk. Ik moet Michael Van der Plaetsen bedanken om snel vanuit het olympisch dorp naar hier te komen. Hij heeft me gemotiveerd en deed me beter presteren. Ik zei tegen mezelf dat ik het goed moest doen, ook voor Roger."

Uiteindelijk legde Lespagnard nog een negatieve hertest af. Zo kon hij Thiam nog bijstaan in de afsluitende 800 meter. Thiam is de eerste Belg die een olympische titel verlengt.

"Als het zeldzaam is, dan betekent dat dat het moeilijk is. Ik heb tijd nodig om me dit te realiseren. Ik ben nu uitgeput."

Belga