Logo of Team Belgium

Zevenkampster Nafi Thiam en wielrenner Greg Van Avermaet werden op 17 december uitgeroepen tot Sportvrouw en Sportman van het Jaar tijdens het Sportgala, het jaarlijkse referendum van Sportpress.be of de beroepsbond van Belgische Sportjournalisten. Proficiat aan de olympische kampioenen van Rio 2016!

Greg Van Avermaet won eerder al onder meer de Kristallen Fiets, de Flandrien en de Vlaamse Reus en sleept dus met deze trofee zijn vierde onderscheiding van het jaar in de wacht.

Nadat Nafi Thiam midden oktober in de prijzen was gevallen op het gala van de Europese Atletiekfederatie waar ze van IAAF-voorzitter Sebastian Coe de European Rising Star Award ontvangen heeft, kreeg ze op 15 december in het Brusselse stadhuis uit handen van Prinses Astrid  de Nationale Trofee voor Sportverdienste. Eerder zag Nafi Thiam haar olympische triomf bekroond met een vierde opeenvolgende Gouden Spike. In Vorst kreeg ze voor de tweede keer in haar carrière de trofee van Sportvrouw van het Jaar.

Sportpress.be riep veldloopster Louise Carton uit als Belofte van het Jaar en onze nationale hockeyploeg, de Red Lions, werd uitgeroepen tot Ploeg van het Jaar voor de zilveren medaille op de Olympische Spelen.

De trofee voor de Coach van het Jaar ging naar de trainer van Nafi Thiam, Roger Lespagnard.

Paralympiër van het Jaar is de 16-jarige tafeltennisser Laurens Devos. Hij won goud in de klasse 9 van het tafeltennis op de Paralympische Spelen en werd zo de jongste gouden medaillewinnaar ooit.