Logo of Team Belgium

Nafissatou Thiam voegde maandag in het Amerikaanse Eugene (Oregon) een tweede wereldtitel in de zevenkamp toe aan haar palmares. Eerder pakte ze ook al WK-goud in Londen (2017). De olympische titels van Rio de Janeiro (2016) en Tokio (2021) prijken ook op haar erelijst. Onze landgenote liet in de afsluitende 800 meter de Nederlandse Anouk Vetter achter haar en was achteraf erg trots.

"Deze titel brengt veel emoties mee", legde Thiam uit. "De competitie was heel intens en stresserend. Het bleef spannend tot het einde. Ik ben heel fier op mijn 800 meter. Ik heb mijn leven gegeven voor deze titel. Het is een mooie manier om af te sluiten."

Haar tweede wereldtitel zorgde voor een speciaal gevoel bij Thiam, die in het begin van het seizoen sukkelde met blessures aan de vinger en rug. "Het is een geweldige beloning na een periode van afzien. En het geeft me vertrouwen voor wat nog komen moet. Ik sta, gezien mijn voorbereiding, versteld van mijn prestaties. Ik huilde elke dag en vroeg me af wat het beste was om te doen. Dit kampioenschap laten vallen en helemaal herstellen? Als je ziet wat ik vandaag heb bereikt, was dat te gek. Ik ben trots."

Ze kwam nog even terug op de beslissende 800 meter, die ze begon als tweede in de tussenstand. "Die is altijd heel stressvol, ongeacht de positie vooraf. Ik behield het vertrouwen. Ik wist dat ik het goed kon doen en het laken nog naar mij toe kon trekken. Ik heb er hard op getraind, kon dat nog niet tonen in competitie, maar wilde gewoon zo snel mogelijk rennen, zonder strategie. Dan wist ik dat ik achteraf geen spijt kon hebben. Ik eindig uiteindelijk met 6.947 punten (haar hoogste totaal op een groot kampioenschap, red.). Ik weet niet wat ik nog meer kon doen."

Voor de laatste proef had Thiam even nood aan rust. "Ik ben naar mijn kamer gegaan en wilde een uurtje slapen. Ik had een heel slechte nacht gehad. Maar ik kon mijn ogen niet sluiten. Ik bleef maar denken aan wat er nog te gebeuren stond." Thiam wilde tot slot haar titels niet rangschikken. "Ik ben heel fier op alle titels", eindigde ze. "Ik heb voor alle titels heel hard moeten werken. Dat geldt ook voor het WK-zilver in Doha (in 2019, red.). Ik had toen een heel moeilijk seizoen. Hier ben ik vooral trots op mijn puntentotaal. Ik had vooraf geen verwachtingen en bekeek de competitie proef per proef. Ik heb geen enkele fout gemaakt."

Belga