Logo of Team Belgium

Olympisch kampioene Nafi Thiam is laureate van de Nationale Trofee voor Sportverdienste 2016. Ze won dit jaar olympisch goud op de zevenkamp tijdens de Spelen in het Braziliaanse Rio de Janeiro. Ze haalde vijf persoonlijke records, het wereldrecord in het hoogspringen (op de zevenkamp) en totaliseerde 6.810 punten, een nieuw Belgisch record.

De Nationale trofee voor sportverdienste is een jaarlijkse Belgische onderscheiding uitgereikt aan een bijzonder verdienstelijke Belgische sporter of sportploeg. Een laureaat kan deze trofee slechts eenmaal ontvangen, wat hem een van de meest prestigieuze onderscheidingen in de Belgische sportwereld maakt. De trofee wordt toegekend door een jury bestaande uit (oud-)kampioenen (met dit jaar bijvoorbeeld Kim Gevaert), federaties en journalisten, onder voorzitterschap van de burgemeester van Brussel.

Vorig jaar ging de prestigieuze onderscheiding naar de Belgian Tornados, de 4x400 meter aflossingsploeg bij de mannen.

Fernand Jacobs
De trofee werd in 1928 in het leven geroepen door Alban Collignon, als eerbetoon aan de stichter van de Koninklijke Belgische Aero-Club, Fernand Jacobs. Aanvankelijk heette de trofee daarom de Grote Prijs Fernand Jacobs; na vier jaar veranderde de naam in Nationale Trofee voor Sportverdienste.