Logo of Team Belgium

Nafi Thiam staat na de eerste dag van de zevenkamp op een schitterende tweede plaats. De broers Borlée verging het minder goed vrijdagnacht en ook badmintonster Lianne Tan is uitgeschakeld. De Red Lions kennen intussen hun tegenstander in de kwartfinales.

Thiam heeft na de vier disciplines van de eerste dag 3985 punten. De leiding is in handen van de Britse titelverdedigster Jessica Ennis-Hill met 4057 punten, 72 meer dan Thiam. De derde plaats is voor Akela Jones uit Barbados met 3964 punten.  Na de derde proef van vrijdag stond Thiam nog aan de leiding, dankzij een 14m91 in het kogelstoten. In de vierde proef, de 200 meter, zette ze een tijd van 25.10 neer.

In de 100 meter horden begon Thiam de zevenkamp met 13.56, een persoonlijk record. Even later klom ze na afloop van het hoogspringen naar de tweede plaats. Ze sprong over 1m98, een nieuw wereldrecord in de zevenkamp. De 21-jarige Thiam verbeterde haar persoonlijk record met 1 cm. Zaterdag volgen het verspringen, speerwerpen en de afsluitende 800 meter. 

Thiam blijft rustig. "Niemand interesseert zich in de stand na de eerste dag. Die van de tweede dag is belangrijker. Mijn beste proeven zijn spijtig genoeg wel al achter de rug. Voor mij moeten de zwaarste opdrachten nog komen, voor anderen is het omgekeerd", temperde Thiam de verwachtingen. 

GEEN HALVE FINALES VOOR BROERS BORLÉE

Kevin en Jonathan Borlée hebben zich niet kunnen plaatsen voor de halve finales van de 400 meter. Kevin eindigde in de eerste reeks in 45.90 op de vijfde plaats, de 28ste op een totaal van 50 deelnemers. Even later kwam tweelingbroer Jonathan in de derde reeks niet verder dan 46.01, goed voor een vierde plaats en een 32ste stek in totaal. Enkel de top drie van elke reeks en de drie beste verliezende tijden van de zeven reeksen stootten door naar de halve finales. Voor de kwalificatie was minstens 45.66 nodig.

TAN BOTST OP TITELVERDEDIGSTER

Lianne Tan heeft zich niet kunnen plaatsen voor de eindfase van het badminton. Tan, de nummer 68 van de wereld, ging in haar tweede wedstrijd in groep E met 2-0 (twee keer 21-11) onderuit tegen de regerende olympische kampioene Li Xuerui (BWF 3) uit China, het resultaat van een bijzonder zware loting voor Tan in Rio de Janeiro. Het was de tweede nederlaag op rij voor de 25-jarige Tan, vrijdag verloor ze in haar openingswedstrijd in Rio met 2-1 (21-17, 20-22 en 21-14 na 62 minuten) tegen de Amerikaanse Iris Wang, nummer 37 op de wereldranglijst. Zondag is haar laatste groepswedstrijd, tegen de Portugese Telma Santos (BWF 71). Enkel de groepswinnaars stoten door naar de eindfase en dus is Tan vroegtijdig uitgeschakeld.  

RED LIONS VERSUS INDIA   

De Belgische hockeymannen (FIH 6) hebben hun laatste groepswedstrijd met 1-3 verloren van Nieuw-Zeeland.

Voor de troepen van bondscoach Shane McLeod, die met de Belgen dus tegen zijn landgenoten speelde, was het de eerste nederlaag van dit tornooi, maar ze waren al langer zeker van de groepswinst. In de eindstand van de groep haalt België het voor Spanje, Nieuw-Zeeland en Australië. De Red Lions spelen zondag in de kwartfinales tegen India (FIH 5), het nummer 4 uit de andere poule.