Logo of Team Belgium

Het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) beloont de atleten die op de Olympische Spelen een top 8-plaats hebben behaald met een premie, en hun coaches. Zoals voor Tokyo 2020, financiert de Nationale Loterij  ook weer de atletenpremies voor de winterspelen van volgend jaar. 

Atleten die op de Olympische Spelen in de Chinese hoofdstad Peking een gouden medaille behalen, krijgen daarvoor een premie van 50.000 euro. Voor een zilveren medaille bedraagt de premie 30.000 euro, een bronzen medaille levert 20.000 euro op. Een vierde plaats is goed voor 10.000 euro en van de vijfde tot de achtste plaats krijgen atleten 5.000 euro.

Zowel individuele atleten en samengestelde teams (individuele sporten met meer dan één atleet) komen in aanmerking voor een premie.

Een overzicht:


- Voor individuele sporten, per atleet: 

  • Gouden medaille50.000 € 
  • Zilveren medaille30.000 € 
  • Bronzen medaille20.000 € 
  • 4e plaats:  10.000 € 
  • 5e tot 8e plaats5.000 


- Voor individuele sporten met meer dan één atleet per team 

  •  Gouden medaille50.000 €* 
  • Zilveren medaille30.000 €* 
  • Bronzen medaille20.000 €* 
  • 4e plaats10.000 €* 
  • 5e tot 8e plaats5.000 € 


* Deze bedragen worden vermeerderd met 10% per bijkomende atleet – vanaf de tweede geaccrediteerde atleet die deel uitmaakt van de ploeg – en worden gelijk verdeeld tussen de atleten van de ploeg.  
 
In een individuele sport zal de trainer een premie van maximum 25 % van de aan de atleet toegewezen premie ontvangen (de trainer van de atleet moet vooraf worden aangeduid). 

Dankzij de steun van de Nationale Loterij  

De premies voor de atleten en coaches die op de Olympische Spelen in Peking in de top 8 van hun discipline eindigen, worden gefinancierd door de Nationale Loterij.  

Jean-Michel Saive, voorzitter van het BOIC: "De Nationale Loterij is een trouwe partner van het BOIC en steunt financieel Team Belgium en het BOIC. De Nationale Loterij maakt het mogelijk om atleten en coaches te belonen met premies op de Olympische Spelen in Beijing. Haar steun en die van haar spelers is van essentieel belang voor het BOIC en voor de Belgische sport.“   

Jannie Haek, gedelegeerd bestuurder van de Nationale Loterij: "De Nationale Loterij is al vele jaren partner van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité. Dit partnership ligt ons na aan het hart omdat het essentieel is om onze atleten te steunen om hen te helpen presteren, maar ook omwille van de inspirerende waarden waarvoor zij staan en die zij uitdragen naar alle Belgen."  

Het gaat over bruto bedragen.