Logo of Team Belgium

De Jeugd Olympische Winterspelen (JOS) in Lillehammer zijn pas in februari van volgend jaar maar binnen enkele weken reist Gert Van Looy af naar de Noorse stad voor een Chef de Mission meeting. Hij wordt daarbij begeleid door Nicky Van Rossem, de Young Ambassador voor Team Belgium. Team Belgium News zocht haar op en had een fijn gesprek met haar.


Tijdens de Chef de Mission meeting wordt in Lillehammer ook het Young Ambassador Seminar gehouden. Daar zal Nicky Van Rossem de 38 andere young ambassadors ontmoeten en zal de taak van young ambassador toegelicht worden.

“Dit wordt ongetwijfeld een ervaring om nooit te vergeten”, zegt Nicky Van Rossem.

Nicky Van Rossem is 23. Eind juni studeerde ze af als sportmanager aan de Vrije Universiteit Brussel. Tijdens haar masteropleiding vervulde ze voor het departement topsport van het BOIC en voor Be Gold een sportmanagementstage van 1,5 jaar gespreid over enkele dagen per week.

“Mijn eigen sport is atletiek. Ik ben al sinds mijn 15e aangesloten bij een Brusselse atletiekclub waar ik vroeger actief aan competitie deed en een aantal provinciale titels behaalde. Op dit moment ben ik in diezelfde club sprint- en hordecoach.”

Nicky is ook fan van wintersporten en gaat ieder jaar minstens 1 keer trouw op vakantie naar de bergen om er te skiën en te snowboarden, af en toe geeft ze ski les aan beginners.

De rol van de Young Ambassador is om de Jeugd Olympische Spelen te promoten en de atleten te inspireren om deel te nemen aan het culturele en educatieve programma. Binnen dit programma maken de atleten kennis met elkaar, met elkaars culturen en met de olympische waarden: excelleren, vriendschap en respect.

“Het zal mijn taak zijn om de atleten van Team Belgium te helpen om zo veel mogelijk te leren uit hun deelname aan de JOS in Lillehammer, ze te stimuleren om deel te nemen aan de ‘Learn and Share’ activiteiten waar de olympische waarden gepromoot worden. Daar komen de atleten ook in contact met andere atleten uit verschillende sportdisciplines met verschillende achtergronden en uit verschillende landen …”.

‘Learn and Share’ zijn 26 activiteiten en 3 excursies waar atleten aan kunnen deelnemen tijdens de JOS.
“Het is de bedoeling dat atleten via de ‘Share and Learn’ activiteiten hun competenties verder ontwikkelen en de olympische waarden respecteren.”

Op de vraag wat de motivatie is geweest om deze rol te aanvaarden, antwoordde de Young Ambassador voor Team Belgium : “Ik vind de Olympische Spelen één van de mooiste sportevenementen ter wereld. Sport en prestaties zijn belangrijk maar de olympische waarden vriendschap, respect, universaliteit,… blijven centraal staan. Hierbij is er dus ook aandacht voor cultuur en educatie door sport en op deze manier kunnen atleten bijdragen aan een vreedzamere wereld. Dat is meteen ook de reden waarom ik de taak van Young Ambassador aanvaard heb. Omdat ik de olympische waarden bewonder en omdat het een droom is om actief te kunnen werken binnen de olympische wereld.” 

Team Belgium wenst haar alvast ‘lykke til’ .... dat is Noors voor ‘het allerbeste’.

Je kan de avonturen van Nicky Van Rossem volgen op:
https://instagram.com/youngambassadorteambelgium