Logo of Team Belgium

In Buenos Aires staan van 6 tot 18 oktober gedurende 12 competitiedagen 32 olympische sporten op het programma. De allerbeste jonge atleten ter wereld zullen er ook deelnemen aan meer dan 1000 culturele-, vormings- en sportactiviteiten tijdens het “Athlete Education Programme’”. Multiculturalisme en gendergelijkheid zijn twee van de thema’s. Nicky Van Rossem, is Young Change-Maker voor het BOIC en zal de Team Belgium-atleten daarin bijstaan.

Nicky Van Rossem: “Als Young-Change Maker (YCM) is het mijn rol om expert te zijn in het ‘Athlete Education Programme’ (vroeger Learn & Share programme). Naast de competities zullen atleten de mogelijkheid hebben om deel te nemen aan het ‘Athlete Education Programme’, ontwikkeld door het IOC, waarbij er gefocust wordt op de competentieontwikkeling van jonge atleten en dit op verschillende niveaus.”

Binnen het ‘Athlete Education Programme’ worden tal van workshops binnen specifieke thema’s georganiseerd waardoor de jonge atleten zich verder kunnen ontwikkelen. Specifieke voorbeelden zijn workshops rond blessurepreventie, duale carrière, dopingpreventie, mediatraining, … Het ultieme doel is dat de ervaringen die ze opdoen voor, tijdens en na de Jeugd Olympische Spelen bijdragen tot een succesvolle ontwikkeling van junior tot senior atleet. De rol van YCM is om de atleten daarin bij te staan en hen te ondersteunen binnen het ‘Athlete Education Programme’

IOC reikt tools aan

Het is de bedoeling dat een YCM alle workshops kent en kan inschatten welke activiteiten een meerwaarde kunnen hebben voor welke atleten. Hiervoor houdt het Internationaal Olympisch comité (IOC) maandelijks conference calls met alle YCM’s uit de verschillende Nationale Olympische Comité’s (NOC’s). Daarnaast krijgen de YCM’s ook maandelijkse opdrachten van het IOC ter voorbereiding van de Jeugd Olympische Spelen (JOS) in Buenos Aires.

Nicky Van Rossem : “Ik kijk alvast uit naar de eerste dagen in Buenos Aires. Dan zullen we als YCM’s de kans krijgen om alle activiteiten te testen en indien nodig nog te finetunen.” 

Beste omstandigheden creëren voor de atleten

Voor ze op 1 oktober voor het BOIC kwam werken, hielp Nicky Van Rossem jonge topsporters die er voor kozen om hun sportieve carrière te combineren met hoger onderwijs, aan de Vrije Universiteit Brussel.
“Ik werkte als duale carrière begeleider voor de dienst Topsport en Studie, o.l.v. prof. Paul Wylleman. Het doel was telkens om de studie- en sportieve carrière van deze topsporters zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen waardoor ze in beide carrières succesvol kunnen zijn. Ik vond het steeds zeer leuk om atleten te helpen. Soms help je kleinere vragen te behandelen maar ik heb ook olympiërs over de vloer gehad waarmee we, naar aanloop van Rio 2016 en zelfs Tokio 2020, samen een zeer gedetailleerd stappenplan ontwikkeld hebben. Op deze manier leerde ik de leefwereld van topsporters kennen en kreeg ik de kans om kennis te maken met hun noden en uitdagingen.”

Nicky Van Rossem was al YCM - toen nog Young Ambassador - tijdens de wintereditie van de Jeugd Olympische Spelen van Lillehammer in 2016.
“In Lillehammer had ik de mogelijkheid om me verder te verdiepen in de leefwereld van de jonge topsporter tussen de 14 en de 18 jaar. Dit was een zeer leerrijke ervaring. Atleten van deze leeftijd hebben nog een lange weg af te leggen maar bezitten zeer veel potentieel om een succesvolle transitie van junior naar senior atleet te maken. Het ‘Athlete Education Programme’ kan hen daarbij ongetwijfeld helpen.”

“Ik ben zeer vereerd dat ik de kans krijg om Team Belgium te ondersteunen tijdens de YOG in Buenos Aires. Ik hoop dat mijn ervaringen uit het verleden zullen bijdragen om een nog betere YCM te zijn dan voordien. Zo hoop ik bijvoorbeeld dat de groepssfeer minstens even goed wordt als tijdens de Jeugd Olympische Spelen in Lillehammer, maar met een voorbereidende stage eind augustus zal dit ongetwijfeld het geval zijn. Ik zal mijn uiterste best doen om er mee voor te zorgen dat de atleten in de beste omstandigheden kunnen deelnemen en ik ben ervan overtuigd dat deze ervaring mijn verdere ontwikkeling als sportmanager zal ondersteunen,” besluit Nicky Van Rossem.