Logo of Team Belgium

Professor Luc Sels, rector van KU Leuven en Professor Filip Staes, decaan van Faculteit Bewegings- en Revalidatiewetenschappen, nodigen u graag uit op de uitreiking van het eredoctoraat aan Tommie Smith en John Carlos op 23 juni 2022.

Op 16 oktober 1968 toonden Tommie Smith en John Carlos tijdens de Olympische podiumceremonie in Mexico hun zwart gehandschoende vuist. Het stil gebaar werd een icoon in de Afro-Amerikaanse burgerrechtenbeweging en in de strijd tegen onderdrukking van achtergestelde groepen in de wereld. Dit vreedzaam maar ondubbelzinnig protest, zes maanden na de moord op Martin Luther King, maakte de Black Power-beweging tot voorpaginanieuws in de ganse wereld. Voor Tommie Smith en John Carlos zijn de gevolgen dramatisch: ze worden in eigen land overladen met kritiek, ontvangen doodsbedreigingen en worden uitgesloten als atleet. Dit was voor hen de start van een leven als activist en als rolmodel voor vele generaties en voor de huidige Black Lives Matter-beweging.

Met dit eredoctoraat brengt KU Leuven hulde aan hun morele moed en hun geweldloos verzet in de strijd tegen sociale onrechtvaardigheid.

Promotoren: Prof. Christophe Delecluse -  Prof. Mike McNamee - Prof. Jan Tolleneer


PROGRAMMA 


17u00 - Uitreiking Eredoctoraat

  • Lofrede door promotoren
  • Motivatio en uitreiking door rector Luc Sels
  • Dankwoord door eredoctores

 De officiële ceremonie wordt voorafgegaan door een rondetafelgesprek (14u - 16u00) met Tommie Smith - John Carlos - Kevin Young - Kim Gevaert. Moderator Prof. Kevin Hylton

18.30u -  Receptie

 

PRAKTISCH

Promotiezaal KU Leuven
Naamsestraat 22 te Leuven

MEER INFO ROND PROGRAMMA & REGISTRATIE VINDT U HIER