Logo of Team Belgium

Het was 20 uur en 17 minuten op zondag 1 augustus 2021 in Tokio, toen Nina Derwael officieel olympisch kampioene artistieke gymnastiek op ongelijke liggers werd. Nina Derwael domineerde in de finale al haar tegenstanders en behaalde een score van 15.200 punten (6.7 moeilijkheid, 8.5 uitvoering). 

De zilveren medaille ging naar de Russische Anatasiia Iliankova (14,833) en het brons naar de Amerikaanse Sunisa Lee (14,500).

Nina Derwael bezorgde Team Belgium zijn eerste gouden medaille op deze Olympische Spelen in Tokio, de derde na de zilveren medaille van Wout van Aert in de wegwedstrijd wielrennen en de bronzen medaille van Matthias Casse in judo (-81 kg).

Dit is ook Team Belgiums zestiende Top 8 in deze Spelen. Het is de 151e Belgische Olympische medaille en de 41ste gouden medaille, de eerste in artistieke gymnastiek.

Nina Derwael behaalde bij de Spelen van Rio de Janeiro in 2016 een 12e plaats op ongelijke liggers en plaatste zich niet voor de finale (top 8).

Het jaar daarop werd zij Europees kampioene in deze oefening in Cluj-Napoca. Een titel die ze in 2018 in Glasgow herhaalde.

In de herfst van datzelfde jaar veroverde ze de wereldtitel in Doha, na in 2017 een eerste bronzen medaille te hebben veroverd op de wereldkampioenschappen in Montreal.

In haar laatste grote wedstrijd voor de Covid pandemie, en de Spelen van Tokio, pakte ze een tweede wereldtitel in Stuttgart in oktober 2019.