Logo of Team Belgium

Voor Nina Derwael komt er stilaan licht aan het einde van de tunnel. De Truiense herstelt momenteel van een coronabesmetting, maar kan haar blik weer richten op de Olympische Spelen in Tokio (23 juli-8 augustus), haar grote doel in 2021. "Het jaar uitstel kan in mijn voordeel spelen", vertelde Derwael vrijdag in een virtueel persmoment.

"Het was een heel bizar jaar", blikte Derwael terug op de voorbije maanden, waar de ene na de andere turncompetitie wegens de coronacrisis in het water viel.

"Ik had het daarmee vooral in het begin moeilijk, maar heb de knop kunnen omdraaien. Ik mis het gevoel om wedstrijden te turnen, dus hoop dat de competities snel terugkeren. Maar ik zie het niet als een verloren jaar. Ik heb veel kunnen trainen, mijn oefeningen kunnen perfectioneren. Ik vind dat ik vooral op mentaal vlak stappen heb gezet. Ik heb geleerd om flexibeler in mijn hoofd te zijn. Vroeger was ik veel strikter, kon ik het moeilijk verdragen als iets afweek van mijn plannen. Nu ga ik vrijer met alles om."

De tweevoudig wereldkampioene op de brug met ongelijke leggers trekt als een van de favorieten naar Tokio. "Er liggen nog een aantal opties open voor de oefening die ik zal turnen", aldus de Sportvrouw van het Jaar 2018 en 2019.

"De knopen hierover moeten we nog doorhakken. Mijn concurrentes hebben de voorbije maanden natuurlijk ook niet stilgezeten, al is hun vorm door gebrek aan wedstrijden moeilijk in te schatten. Dat geldt ook voor de generatie turnsters van 2005, die door het jaar uitstel voor de Spelen in aanmerking komt. Ik heb wel wat filmpjes bekeken, maar dat is toch niet hetzelfde als iemand live aan het werk zien."

Derwael is nog altijd maar twintig, maar in de fysiek belastende turnsport wegen de jaren snel door. Toch wil de Limburgse nog een tijd doorgaan en zitten de Spelen van 2024 in Parijs al in haar hoofd

"Het is nu nog vroeg om daarover uitspraken te doen, maar wat vaststaat is dat ik er zeker bij wil zijn op met WK van 2023 in Antwerpen. Ik kijk er geweldig naar uit zo'n competitie in België te turnen. En nadien zijn de Spelen in 2024 niet meer veraf."

Belga